Εξειδίκευση – εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ζητεί η Λαγκάρντ

Εξειδίκευση – εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ζητεί η Λαγκάρντ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μη χάσετε τα οφέλη της μεγάλης προόδου που έχει σημειώσει η Ελλάδα, προέτρεψε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ την κυβέρνηση, ζητώντας να προχωρήσει στην εξειδίκευση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να λειτουργήσει ξανά η οικονομία. Οπως εκτίμησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σε συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC, η επιτυχία των επιδιώξεων της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά εξαρτάται από τα μέτρα που θα εφαρμόσει στην πράξη.

Η κυρία Λαγκάρντ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το πώς θα πληρώσει η χώρα το 1,7 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ και να τοποθετηθεί στην εκτίμηση του δημοσιογράφου ότι δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή της, λέγοντας ότι «έχουν τέσσερις μήνες για να θέσουν και συμφωνήσουν με τους εταίρους τους, ιδιαίτερα τα μέλη της Ευρωζώνης, το πλαίσιο για την ανάπτυξη, ποιες μεταρρυθμίσεις και τι δημοσιονομική πολιτική θα εφαρμόσουν».

Ερωτώμενη αν είναι βιώσιμη λύση το να καταφύγει η χώρα στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και στις επιδοτήσεις της Ε.Ε., απάντησε ότι η Ελλάδα «έχει πάρει πολλά δάνεια τα τελευταία χρόνια και έχει κάνει πρόοδο», σημειώνοντας ιδιαίτερα την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή. Οπως πρόσθεσε, όμως, πλέον «νούμερο ένα (επιδίωξη) πρέπει να είναι να μη χαθούν τα οφέλη αυτής της προόδου και νούμερο δύο, να προχωρήσουν πραγματικά σε βάθος οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία», ώστε να είναι ξανά ελκυστικές οι επενδύσεις στην Ελλάδα και οι άνθρωποι να θέλουν ξανά να τη δανείσουν, κάτι που δεν συμβαίνει ακόμη».

Οπως υπογράμμισε η κυρία Λαγκάρντ, εξάλλου, η νέα κυβέρνηση έχει θέσει «δύο βασικούς στόχους»: την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την πάταξη της διαφθοράς. Η ίδια εμφανίστηκε να συμφωνεί με τους στόχους της κυβέρνησης, ωστόσο τόνισε ότι αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα κάνει τους πλούσιους να πληρώσουν, πώς θα καταπολεμήσει τη διαφθορά και πώς θα ενισχύσει την ισότητα στην κοινωνία. «Είναι όλες νόμιμες επιδιώξεις, αλλά πρέπει να δούμε στην πράξη πώς θα εφαρμοσθούν», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή