Σε 31.000 απολύσεις προχωρούν Target και Royal Bank of Scotland

Σε 31.000 απολύσεις προχωρούν Target και Royal Bank of Scotland

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περισσότερες από 31.000 απολύσεις προχωρούν ο αμερικανικός κολοσσός λιανεμπορίου Target και η βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland (RBS) στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ και στη νοτιοανατολική Ασία. Ειδικότερα, η Target, η οποία ως αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει παρουσία και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, προχωρεί σε χιλιάδες περικοπές στις κεντρικές της εγκαταστάσεις στη Μινεάπολη, ενώ διακόπτει εξ ολοκλήρου τη λειτουργία της στον Καναδά. Η εταιρεία διέρχεται φάση ριζικής αναδιοργάνωσης, η οποία έχει αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας. Στα κεντρικά της Target, όπου απασχολούνται 13.000 άτομα, οι περικοπές θα διεκπεραιωθούν εντός διετίας, αποσκοπώντας στη μείωση δαπανών κατά 2 δισ. δολάρια. Πάντως, δεν δόθηκε ακριβής αριθμός για τις εκεί απολύσεις, οι οποίες θα είναι τόσες όσες αντιστοιχούν στην εξοικονόμηση των 2 δισ. δολαρίων. «Είναι πολύ λυπηρό οι άνθρωποι να χάσουν την εργασία τους, αλλά, ταυτόχρονα, η ίδια η εταιρεία είχε πάμπολλα επίπεδα διοίκησης και αυτό την έκανε δύσκαμπτη και μη αποδοτική», επισημαίνει ο αναλυτής λιανεμπορίου Mπράιαν Γιάρμπραφ του οίκου Εdward Jones.

Εν τω μεταξύ, στα μέσα Ιανουαρίου η Target Καναδά ανακοίνωσε ότι ζητεί προστασία έναντι των πιστωτών της, αφότου παρέμεινε δύο χρόνια στη χώρα. Ανοιξε 133 καταστήματα και απασχόλησε σε αυτά 17.600 εργαζομένους, έχοντας υψηλές προσδοκίες για τις δραστηριότητές της αυτές. Ωστόσο, δεν εξασφάλισε το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού. Συνολικά ο όμιλος, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Μπράιαν Κορνέλ, «βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, επικεντρωμένη στους παλιούς της πελάτες και αναζητώντας νέους». Διευκρίνισε ότι θα δοθεί έμφαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, σε πιο ευέλικτα καταστήματα, όπως τα Target Express και τα CityTarget σε πυκνοκατοικημένες περιοχές πόλεων, καθώς και στον ισπανόφωνο πληθυσμό.

Εξίσου μαζικές απολύσεις ανακοίνωσε και ο βρετανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος της Royal Bank of Scotland (RBS). Συγκεκριμένα, σχεδιάζει να μειώσει τις θέσεις εργασίας του κατά 14.000 έως και το 2019, ενώ οι περικοπές αυτές αφορούν τις δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της νοτιοανατολικής Ασίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η βρετανική τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο ανασυγκρότησης και εξυγίανσης των δραστηριοτήτων της με την κωδική ονομασία «Σχέδιο Μπράουν». Κατά τον επικεφαλής της Ρος Μακγιούαν, η RBS θα αποσυρθεί από 245 χώρες, όπου η επενδυτική της τραπεζική έχει παρουσία. Θα παραμείνει ενεργή μόνο σε 13 χώρες. Επιπλέον, θα πωληθεί η βορειοαμερικανική μονάδα της εταιρικών πιστώσεων και θα την αγοράσει ο ιαπωνικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός της Mizuho αντί 3 δισ. δολαρίων. Η RBS, τέλος, εμφάνισε για έβδομη διαδοχική χρονιά ζημίες, της τάξεως των 5,4 δισ. δολαρίων για το 2014, ενώ προηγουμένως είχε κάνει απομείωση περιουσιακών στοιχείων 6 δισ. δολαρίων στον αμερικανικό της βραχίονα, Citizens Βank.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή