Στις 9 Μαρτίου ξεκινά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ

Στις 9 Μαρτίου ξεκινά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική επίδραση στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης θα έχει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις που παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για την πρώτη αναθεώρηση προβλέψεων προς το καλύτερο εδώ και πολύ καιρό και η ΕΚΤ εμφανίζεται σίγουρη ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα αποτρέψει την απειλή του αποπληθωρισμού.

Οι αγορές κρατικών ομολόγων και άλλων τίτλων που θα ξεκινήσει η ΕΚΤ από την προσεχή Δευτέρα θα ανέρχονται στο ποσό των 60 δισ. ευρώ τον μήνα, επανέλαβε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκινάει η ΕΚΤ με καθυστέρηση έξι χρόνων σε σχέση με την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) και την Τράπεζα της Αγγλίας θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 με την κεντρική τράπεζα να αγοράζει τίτλους συνολικού ύψους 1,1 τρισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αναμένεται να έχει θετική επίπτωση στην οικονομία της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις νέες αναθεωρημένες προβλέψεις που παρουσίασε χθες ο κ. Ντράγκι, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα είναι το 2016 στο επίπεδο του 1,5%, από 1,3% που προέβλεπε η ΕΚΤ τον περασμένο Δεκέμβριο. Το 2017 ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,8%. Για το 2015 πρόβλεψη αναθεωρήθηκε αρνητικά από το 0,7% στο 0%. Η αναθεώρηση των προβλέψεων του πληθωρισμού στο 1,8% το 2017 οδήγησε χθες πολλούς επενδυτές να εκτιμήσουν ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν θα επεκταθεί μετά τον Σεπτέμβριο του 2016. Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι το πρόγραμμα δεν έχει ημερομηνία λήξης και ότι θα τερματιστεί μόνο αν οι κεντρικοί τραπεζίτες πειστούν ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει σταθερά προς τον στόχο του «κάτω αλλά κοντά στο 2%».

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο μόλις στο -0,3% από -0,6%. Ακριβώς αυτή η υποχώρηση του πληθωρισμού τόσο μακριά από τον στόχο του 2% είναι που ανάγκασε την ΕΚΤ να ανακοινώσει για πρώτη φορά στην ιστορία της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε να αντιμετωπίσει την απειλή του αποπληθωρισμού ή έστω του πολύ χαμηλού πληθωρισμού. Παράλληλα, οι αγορές ομολόγων, σε συνδυασμό με την κατάρρευση των τιμών της ενέργειας και την εξασθένηση της ισοτιμίας του ευρώ, προβλέπεται να επιδράσουν θετικά και στην ανάκαμψη της οικονομίας. Για το 2015 ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να είναι 1,5%, από 1% προηγουμένως, να επιταχυνθεί στο 1,9%, από 1,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, το 2016 και να φτάσει το 2,1% το 2017, όπως είπε ο κ. Ντράγκι. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος δέχτηκε σφοδρότατες επικρίσεις από τη γερμανική κεντρική τράπεζα για την απόφασή του να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση, εμφανίστηκε χθες δικαιωμένος για την πρωτοβουλία του, επισημαίνοντας ότι «μελλοντικά περιμένουμε σταδιακή διεύρυνση και ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης».

Ο κ. Ντράγκι παραδέχτηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν απειλές για την οικονομική προοπτική της Ευρωζώνης, ωστόσο, τόνισε ότι αυτές έχουν περιοριστεί μετά την απόφαση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και χάρη στην πτώση των τιμών της ενέργειας. Οπότε κανείς δεν έχει παρά να παρατηρήσει ότι η ΕΚΤ καθυστέρησε υπερβολικά να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων και ότι αν το είχε κάνει νωρίτερα, μπορεί η Ευρωζώνη να μην είχε υποστεί την ύφεση του 2012-2013. Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο 0,05% το βασικό επιτόκιο δανεισμού και στο -0,2% το επιτόκιο δανεισμού προς τις τράπεζες. Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων που θα κάνει η ΕΚΤ θα περιλαμβάνουν και ομόλογα ύψους 100 δισ. που έχει εκδώσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB). Ωστόσο, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι δεν θα αγοράσει κρατικά ομόλογα που θα έχουν απόδοση χαμηλότερη από το επιτόκιο δανεισμού προς τις τράπεζες, δηλαδή -0,2% σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή