Επίθεση με μαχαίρια σε σταθμό τρένων στην Κίνα

Επίθεση με μαχαίρια σε σταθμό τρένων στην Κίνα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Δύο άτομα στράφηκαν με μαχαίρια εναντίον πλήθους στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της κινεζικής πόλης Γκουανγκτσού, σε ένα περιστατικό που προξένησε πολλά ερωτήματα. Οι δύο πρόλαβαν να τραυματίσουν εννέα ανθρώπους, προτού η κινεζική αστυνομία πυροβολήσει και σκοτώσει τον έναν και συλλάβει τον δεύτερο.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο ένας επιτιθέμενος έκοψε το χέρι αστυνομικού. Το περιστατικό συμπίπτει με την έναρξη της συνόδου του κινεζικού Κοινοβουλίου στο Πεκίνο, ενώ έρχεται μόλις έναν μήνα μετά την επίθεση τεσσάρων ατόμων με μαχαίρια σε σιδηροδρομικό σταθμό της Κουνμίνγκ. Οι τέσσερις άνδρες, που θεωρείται ότι ήταν αυτονομιστές από την επαρχία Ξινγιάνγκ, σκότωσαν 29 ανθρώπους προτού πέσουν νεκροί από τα πυρά της αστυνομίας.

Η επαρχία Ξινγιάνγκ στη Δυτική Κίνα κατοικείται σε μεγάλο ποσοστό από μουσουλμάνους, ενώ, σύμφωνα με αναφορές οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκατοντάδες άτομα έχασαν πέρυσι τη ζωή τους στον ακήρυχτο πόλεμο που μαίνεται στην επαρχία. Οι περισσότερες επιθέσεις στην Ξινγιάνγκ έχουν γίνει εναντίον αστυνομικών σταθμών, στρατιωτικών μπλόκων και κυβερνητικών κτιρίων, αλλά σε πολλά πρόσφατα περιστατικά οι επιτιθέμενοι έχουν στραφεί εναντίον πλήθους με μαχαίρια ή έχουν πυροδοτήσει βόμβες σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και εμπορικούς δρόμους.

Το ιδιαίτερο του χθεσινού περιστατικού –αν όντως συνδέεται με τη διαμάχη στην Ξινγιάνγκ– είναι ότι συνέβη πολύ μακριά από την επαρχία. Τον περασμένο Δεκέμβριο, κινεζικό δικαστήριο καταδίκασε οκτώ ανθρώπους σε θάνατο για δύο επιθέσεις, από τις οποίες βρήκαν τον θάνατο 46 άνθρωποι στην Ξινγιάνγκ.

Περίπου 47% από τα 22 εκατομμύρια κατοίκους της επαρχίας είναι μουσουλμάνοι, τους οποίους το Πεκίνο προσπαθεί να «διασώσει» από τα νύχια του ακραίου Ισλάμ, όπως αναφέρουν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, το Πεκίνο προχώρησε σε παροχές, όπως η δωρεάν γυμνασιακή εκπαίδευση, αλλά και ζήτησε τη συνδρομή… της ποπ κουλτούρας. Το κινεζικό ποπ τραγούδι «Μικρό Μήλο» χορεύεται μαζικά, με κυβερνητική ενθάρρυνση, σε πλατείες της Ξινγιάνγκ, σε μια προσπάθεια ενσωμάτωσης των κατοίκων της περιοχής στη σύγχρονη κινεζική κουλτούρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT