Η ιδιωτική κατανάλωση τόνωσε την οικονομία

Η ιδιωτική κατανάλωση τόνωσε την οικονομία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εξαγωγές και η ιδιωτική κατανάλωση ήταν οι κινητήριες δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας για το 2014, αναφέρει η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της «7 ημέρες οικονομία». Επιπλέον, σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις είχαν θετική συνεισφορά.

Οπως αναφέρει η τράπεζα στο εβδομαδιαίο δελτίο της, «η ελληνική οικονομία στο τέλος του 2014 είναι μια πιο “ανοιχτή” οικονομία σε σχέση με το 2013». Και όπως εξηγεί: «Το άθροισμα των εξαγωγών και των εισαγωγών από 63,42% του ΑΕΠ το 2013 αυξήθηκε στο 68,29% του ΑΕΠ το 2014».

Επίσης, οι οικονομολόγοι της Eurobank υποστηρίζουν πως ο βασικός μοχλός της ενίσχυσης του γενικού δείκτη οικονομικού κλίματος τον Φεβρουάριο του 2015 ήταν η σημαντική αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Από την άλλη πλευρά, επισημαίνουν πως ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία κινήθηκε πτωτικά (9,6% σε ετήσια βάση) τον μήνα Ιανουάριο, ενώ ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών για τη μεταποίηση (PMI) στην Ελλάδα παρέμεινε τον Φεβρουάριο κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 50 μονάδων, με τον υποδείκτη της παραγωγής να υποχωρεί με τον ταχύτερο ρυθμό κατά τους τελευταίους 16 μήνες.

Πάντως, η τράπεζα αναφέρει ότι η απασχόληση στον τομέα της μεταποίησης κατέγραψε περαιτέρω αύξηση για τρίτο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο, με τον ρυθμό δημιουργίας θέσεων εργασίας να καταγράφει υψηλό πολλών ετών.

Πέραν αυτών, η Eurobank αναφέρει ότι ο όγκος των λιανικών πωλήσεων συρρικνώθηκε περαιτέρω τον Δεκέμβριο 2014, με την κατηγορία των καυσίμων να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή