ΣΕΒ: δέσμη 25 προτάσεων για μια νέα βιομηχανική πολιτική

ΣΕΒ: δέσμη 25 προτάσεων για μια νέα βιομηχανική πολιτική

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή με δέσμη 25 προτάσεων για μια νέα βιομηχανική πολιτική απέστειλε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, εκ μέρους και των προέδρων των Περιφερειακών Βιομηχανικών Συνδέσμων (ΣΒΑΠ – ΣΒΒΕ – ΣΒΘΚΕ – ΣΕΒΠΔΕ). Στην επιστολή τονίζεται η ανάγκη ενεργοποίησης της Διυπουργικής Επιτροπής Βιομηχανικής Πολιτικής, προκειμένου «να επιτευχθεί με τη δημιουργική συνεργασία της κυβέρνησης και των βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας, η βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου βιομηχανικής πολιτικής». Στόχος μέσω της συμφωνίας κράτους – επιχειρήσεων να τεθεί συγκεκριμένη ατζέντα για τη αναδιάρθρωση της βιομηχανίας, τον σχεδιασμό συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής, τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και τη μέγιστη δυνατή συμβολή της στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Ο βιομηχανικός κόσμος τονίζει την ανάγκη αναθεώρησης του πλαισίου παροχής επενδυτικών κινήτρων μέσω του αναπτυξιακού νόμου και τη θέσπιση αποκεντρωμένων συστημάτων διοίκησης και διαχείρισης των πόρων. Παράλληλα, προτείνει την ενίσχυση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, που θα λειτουργεί ως επενδυτική τράπεζα, με κεφάλαια που θα δεσμεύονται για επενδύσεις στη βιομηχανία για την αύξηση των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. Επίσης, προτείνεται ο εξορθολογισμός του κόστους παραγωγής στη βιομηχανία με εξορθολογισμό των τιμολογίων της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, μείωση ειδικών φόρων και τελών, δυνατότητα υπογραφής εξατομικευμένων συμβάσεων μεταξύ ΔΕΗ και βιομηχανίας, μείωση του επιπέδου ΕΦΚ που επιβάλλεται στο φυσικό αέριο για βιομηχανική χρήση και για ηλεκτροπαραγωγή και ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο των κατευθυντηρίων γραμμών για κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας για την περίοδο 2014-2020.

Ο ΣΕΒ εισηγείται επίσης τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους που καταβάλλει η βιομηχανία, την ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών εξυπηρέτησης, χωροθέτησης και εξωστρέφειας και την καθιέρωση ενός σταθερού και απλού ρυθμιστικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της βιομηχανίας με την ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Τέλος, προτείνεται η ενεργοποίηση του νόμου-πλαίσιου για την εφοδιαστική αλυσίδα και του νόμου για την αδειοδότηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT