Γρίφος για τις τράπεζες διεθνώς η διαχείριση των αρνητικών επιτοκίων

Γρίφος για τις τράπεζες διεθνώς η διαχείριση των αρνητικών επιτοκίων

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ ετών, όταν δημιουργήθηκαν οι τεχνολογικές πλατφόρμες που χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα οι τράπεζες, κανείς δεν είχε σκεφτεί να ενσωματώσει αρνητικά επιτόκια. Η παράλειψη αυτή προκαλεί αρκετά προβλήματα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Δανίας. Η Τράπεζα της Δανίας δίνει μάχη για να αποτρέψει την ανατίμηση της κορώνας, μειώνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο ιστορικό χαμηλό του -0,75%. Αυτό το καθεστώς νομισματικής πολιτικής που τιμωρεί τους αποταμιευτές και επιβραβεύει τους δανειζόμενους θέτει υπό αμφισβήτηση τις υποθέσεις των τραπεζών σε όλα τα ζητήματα από τη φορολόγηση ώς τη μεταφορά των επιτοκίων στους πελάτες. Κατά συνέπεια, ο χρηματοπιστωτικός κλάδος και η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισαν αυτόν τον μήνα να συστήσουν επιτροπή για να αποφανθεί πώς θα πρέπει να αντιδρούν οι τράπεζες όταν τα επιτόκια πέφτουν κάτω από το μηδέν.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που τα επιτόκια των τραπεζών πέφτουν κάτω από το μηδέν και μπορεί να συμβεί ξανά. Οπότε η επιτροπή πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της ακόμη και εάν εξομαλυνθούν τα επιτόκια», δήλωσε ο Κάρστεν Μπέλτοφτ, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Στεγαστικών Τραπεζών της Δανίας σε συνέντευξη. Πέραν των εκπροσώπων του κλάδου στεγαστικής πίστης της Δανίας συμμετέχει στην επιτροπή η Ενωση Τραπεζιτών, το υπουργείο Επιχειρηματικότητας και η Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας.

Ο ευρύτερος χρηματοπιστωτικός κλάδος της Δανίας είναι τετραπλάσιος του ΑΕΠ. Η αναλογία αυτή γίνεται εξαπλάσια εάν συμπεριληφθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η Δανία αποτελεί, επίσης, τη μεγαλύτερη αγορά καλυμμένων ομολόγων και στεγαστικών ομολόγων που αποτελεί την πύλη για επενδύσεις σε κορώνες της χώρας.

Οι περισσότερες τράπεζες δεν γνωρίζουν τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν απέναντι στους αποταμιευτές λόγω των αρνητικών επιτοκίων. Μέχρι σήμερα, μόνον η FIH Erhvervsbank A/S, μια μεσαίου μεγέθους τράπεζα της Δανίας που εξυπηρετεί εταιρείες, έχει περάσει αρνητικά επιτόκια στους αποταμιευτές της. Η Jyske Bank A/S προσαρμόζει τα δικά της συστήματα λογισμικού ώστε να χρεώνει «όποτε και εάν» τους μικροκαταθέτες, σχολίασε ο Περ Θούσεν, διευθυντής του τμήματος ανάπτυξης προϊόντων στη δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη τράπεζα της Δανίας. Η Danske Bank έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τους καταθέτες από τα αρνητικά επιτόκια. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Τόμας Μπόργκεν, δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας είναι προετοιμασμένη για ένα καθεστώς «χαμηλών επιτοκίων» έως και μια διετία.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι τα αρνητικά επιτόκια θα αφαιρούνται από τη φορολογία. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον οι τράπεζες δέχονται συνεχώς πιέσεις από τα αρνητικά επιτόκια σημαίνει πως αυξάνονται και οι πιθανότητες να τα περάσουν στους μικροκαταθέτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT