Μία ομολογία, τέσσερις ύποπτοι για τον φόνο Νεμτσόφ

Μία ομολογία, τέσσερις ύποπτοι για τον φόνο Νεμτσόφ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τσετσένος, πρώην αστυνομικός, αφοσιωμένος μουσουλμάνος και «πραγματικός Ρώσος πατριώτης» είναι ο άνθρωπος που φέρεται αναμεμειγμένος στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Μπορίς Νεμτσόφ, σύμφωνα με τον ηγέτη της Τσετσενίας και έμπιστο του Κρεμλίνου Ραμζάν Καντίροφ. Την εκδοχή του Καντίροφ απορρίπτουν άνθρωποι από το περιβάλλον του Νεμτσόφ, υπονοώντας ότι η δολοφονία του σχεδιάστηκε από κύκλους που είχαν συμφέρον να απαλλαγούν από μια ενοχλητική φωνή της αντιπολίτευσης. Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram, ο Καντίροφ υποστήριξε ότι ο Ζαούρ Νταντάγεφ, στον οποίο απαγγέλθηκαν την Κυριακή κατηγορίες για τη δολοφονία του Νεμτσόφ, κεραυνοβολήθηκε από τις προσβλητικές για τους μουσουλμάνους γελοιογραφίες της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo και ερεθίστηκε από την τοποθέτηση του Νεμτσόφ υπέρ της δημοσίευσής τους.

Ο Νταντάγεφ και άλλοι τέσσερις άνδρες από τον βόρειο Καύκασο οδηγήθηκαν στη φυλακή για τη δολοφονία του 55χρονου πολιτικού που συγκλόνισε τη Ρωσία, στις 27 Φεβρουαρίου, στο κέντρο της Μόσχας. Σύμφωνα με τη δικαστή Ναταλία Μουσνίκοβα, ο Νταντάγεφ ομολόγησε την ανάμειξή του στη δολοφονία. Τα τηλεοπτικά δίκτυα που βρίσκονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου έδειξαν τον Νταντάγεφ στον συρμάτινο κλωβό που τον περιέβαλε, για λόγους ασφαλείας, να υψώνει το δάχτυλο στον ουρανό και να λέει «αγαπώ τον Μωάμεθ». Κατηγορίες απαγγέλθηκαν και για έναν ακόμη συλληφθέντα, τον Ανζόρ Γκουμπάσεφ, υπάλληλο εταιρείας σεκιούριτι στη Μόσχα, ο οποίος αρνήθηκε την ενοχή του. Η ανάκριση των υπολοίπων τριών συνεχίζεται, ενώ οι Αρχές επιχείρησαν να συλλάβουν και έκτο ύποπτο, ο οποίος ωστόσο ανατινάχθηκε προτού πέσει στα χέρια των αρχών, στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, το Γκρόζνι.

Το κεντρικό ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη, ποιος, δηλαδή, και με ποιο κίνητρο διέταξε τη δολοφονία του Νεμτσόφ, παραμένει αναπάντητο. «Φαίνεται ότι οι χειρότεροι φόβοι μας επιβεβαιώνονται» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Ιλια Γιασίν, συνεργάτης του Νεμτσόφ, για να προσθέσει: «Θα φορτώσουν την ευθύνη στον λάθος άνθρωπο, ενώ οι πραγματικοί υπαίτιοι θα κυκλοφορούν ελεύθεροι». Από την πλευρά της, η μητέρα του Νταντάγεφ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters: «Υπηρέτησε τη λεγόμενη πατρίδα του επί 12 χρόνια, στις πιο σκληρές περιοχές, πολεμώντας τους (ισλαμιστές) αντάρτες. Και τώρα τον χρησιμοποιούν για τους δικούς τους σκοπούς και τον κατηγορούν τόσο σκληρά».

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η ομολογία του Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, ότι συνεκάλεσε το ανώτατο συμβούλιο ασφαλείας τον περασμένο Φεβρουάριο για να συζητήσει την προσάρτηση της Κριμαίας, προτού πραγματοποιηθεί, δηλαδή, το δημοψήφισμα υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία, στις 16 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT