Οι μυστικοί πράκτορες και άλλες έξι… ελπιδοφόρες προτάσεις

Οι μυστικοί πράκτορες και άλλες έξι… ελπιδοφόρες προτάσεις

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνές από… ταινίες με κατασκόπους και μυστικές αποστολές, αλλά με φόντο τα ελληνικά νησιά, έφερε στο μυαλό των περισσοτέρων η πρόταση της κυβέρνησης να μετατρέψει τουρίστες, φοιτητές και νοικοκυρές σε «ερασιτέχνες ερευνητές», που θα καταγράφουν και θα καταγγέλλουν περιπτώσεις φορολογικών παρανομιών.

Η σκέψη αυτή περιλαμβάνεται στη λίστα με τις 7 μεταρρυθμίσεις που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης στον πρόεδρο του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, ενόψει της αυριανής συνεδρίασης, με στόχο να «ξεμπλοκάρει» μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Στο σύνολό τους οι προτάσεις της Αθήνας δεν ικανοποίησαν τους θεσμούς – εταίρους της χώρας. Για τον λόγο αυτό, εκπρόσωποι της τρόικας ανέφεραν την Παρασκευή το βράδυ ότι θα μεσολαβούσε ένα μπαράζ τηλεφωνημάτων εντός του Σαββατοκύριακου σε μία προσπάθεια να προετοιμαστεί καλύτερα το έδαφος για το αυριανό Eurogroup. Πάντως, ανεξαρτήτως του εάν οι ελληνικές προτάσεις δεν έχουν την προσδοκώμενη απήχηση στο Eurogroup, ο κ. Βαρουφάκης στη 9σελιδη λίστα με τις δράσεις που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση ενέταξε παρεμβάσεις που προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ των εξαγγελιών της κυβέρνησης και των δεσμεύσεων που έχει η ίδια αναλάβει έναντι των δανειστών της χώρας. Η «λίστα Βαρουφάκη» περιλαμβάνει τις εξής 7 δράσεις:

1. Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Το Συμβούλιο θα αξιολογεί τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει εκτροχιασμός. Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε στην επιστολή του πως το Συμβούλιο θα συγχωνευθεί με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ενώ θα συνεργάζεται με το ΚΕΠΕ. Παράλληλα, θα συντάσσει και εκθέσεις ελέγχου δαπανών (spending review), για να διαπιστώνεται πού υπάρχουν περιθώρια περικοπών.

2. Αναμόρφωση Οργανικού Νόμου για τον προϋπολογισμό. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός δεσμεύεται με την επιστολή του ότι θα δημιουργηθούν «μηχανισμοί διόρθωσης σε τετραμηνιαίο επίπεδο για κάθε φορέα» του Δημοσίου.

3. Δημιουργία ενός ευέλικτου σώματος «ερασιτεχνών ερευνητών» που θα βοηθούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το σχέδιο προβλέπει τη «στρατολόγηση» φοιτητών, νοικοκυρών, τουριστών κ.λπ. οι οποίοι θα είναι εξοπλισμένοι με οπτικοακουστικά μηχανήματα και θα καταγράφουν τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Θα έχουν αμοιβή με την ώρα, ενώ δεν θα μπορούν να απασχολούνται περισσότερο από δύο μήνες. Ο κ. Βαρουφάκης θεωρεί ότι με αυτό το μέτρο θα ενισχυθεί η φορολογική συνείδηση πολιτών και επιχειρηματιών.

4. Βελτιώσεις στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Επί της ουσίας, η πρόταση του υπουργού δημιουργεί τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις. Μία «εξπρές» με μερική ή ολική διαγραφή προσαυξήσεων για όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η οποία θα ενεργοποιηθεί άμεσα και θα λήξει στα τέλη Μαρτίου. Η δεύτερη θα λήγει στις 30 Απριλίου 2015 και θα προβλέπει μερική ή ολική διαγραφή προσαυξήσεων, ενώ η τρίτη θα είναι και η βασική ρύθμιση των 100 δόσεων για όλα τα χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2014. Καταληκτική ημερομηνία ένταξης στην τελευταία ρύθμιση θα είναι η 26η Μαΐου 2015.

5. Στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων ο κ. Βαρουφάκης προτείνει ως πρώτο βήμα την είσπραξη 500 εκατ. ευρώ ετησίως από τον διαδικτυακό τζόγο. Οπως αναφέρει στην επιστολή του, μέσα σε 2 μήνες μπορούν να δοθούν οι άδειες 5ετούς διάρκειας, ενώ σε διάστημα 3 μηνών εκτιμά ότι μπορεί να δημιουργηθεί ο κατάλληλος μηχανισμός ελέγχου των συναλλαγών.

6. Μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Σε αυτή τη φάση ο υπουργός προτείνει την εισαγωγή της «Εξυπνης Κάρτας του Πολίτη». Με τη χρήση της, οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν σε δημόσιες υπηρεσίες έγγραφα που παράγουν άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης εκτιμά ότι το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ψηφιοποιηθεί πλήρως όλος ο δημόσιος τομέας. Θεωρεί, δε, ότι αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για τους δημοσίους υπαλλήλους (που θα καλούνται να βρίσκουν τα απαραίτητα έγγραφα) ώστε να προχωρήσει γρηγορότερα η ψηφιοποίηση των εγγράφων και η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου.

7. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με ισχύ 9 μηνών και συνολικό κόστος 200,3 εκατ. ευρώ. Οπως προβλέπει και το σχετικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, θα προχωρήσει η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε 150.000 νοικοκυριά (κόστος 22,1 εκατ. ευρώ). Επίσης, προβλέπεται η διάθεση επιδόματος ενοικίου έως 70 ευρώ ανά άτομο τον μήνα και 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια. Το επίδομα θα λάβουν 30.000 νοικοκυριά και θα κοστίσει 40,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προχωράει και η παροχή επιδόματος σίτισης με κόστος 137,7 εκατ. ευρώ (100 ευρώ τον μήνα και ανά οικογένεια). Να σημειωθεί ότι ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει πως τα μέτρα αυτά θα χρηματοδοτηθούν κατά 60,9 εκατ. ευρώ από περικοπές στις καταναλωτικές και γενικές δαπάνες των υπουργείων και κατά 140 εκατ. ευρώ από τις περικοπές στις προμήθειες του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT