Σύντομα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

GOOGLE

Περιήγηση στη Γροιλανδία

Τη δυνατότητα να «περιπλανηθεί» κανείς στη Γροιλανδία, από την οθόνη του υπολογιστή ή της «ταμπλέτας» του, προσφέρει εδώ και λίγες ημέρες η Google, μέσα από την υπηρεσία Street View των χαρτών της. Το νησιωτικό αχανές κράτος έχει αποτυπωθεί σε πανοραμικές εικόνες, ώστε ο χρήστης να «εξερευνήσει» το τοπίο προς όποια κατεύθυνση επιθυμεί.

Μάλιστα, αρκετό από αυτό το οπτικό υλικό προήλθε από λήψεις που έκανε η ομάδα της Google χρησιμοποιώντας βάρκες.

Ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα που έχουν «ανέβει» στο Street View είναι το Φιόρδ Ιλούλισατ (Ilulissat Icefjord), με τα θεόρατα παγόβουνα και τις συνεχείς πτώσεις πάγων, το οποίο από το 2004 έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco.

Επίσης, υπάρχει το Nuutoqaq, ένα λιμάνι με ελκυστική θέα και μνημεία τοπικών ηρώων, αλλά και η πρώτη αποικία των Βίκινγκ στο νησί.

HTTP/2

Πιο γρήγορες οι ιστοσελίδες

Ενα νέο πρωτόκολλο για το web εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες, το οποίο υπόσχεται να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης του Ιντερνετ, μειώνοντας τον χρόνο που χρειάζεται για να «ανοίξει» οποιαδήποτε ιστοσελίδα.

Το πρωτόκολλο ονομάζεται HTTP/2 και είναι διάδοχος του HTTP (Hypertext transfer protocol), το οποίο δημιουργήθηκε πριν από 15 χρόνια και χρησιμοποιείται έως σήμερα για την επικοινωνία των προγραμμάτων περιήγησης με τους σέρβερ του παγκόσμιου ιστού, για την εμφάνιση των σάιτ που επισκέπτονται οι χρήστες.

Αν και το HTTP/2 είναι συμβατό με το υπάρχον πρωτόκολλο, θα ελαττώσει θεαματικά τον χρόνο «φόρτωσης» των ιστοσελίδων. Επίσης, θα κάνει πιο εύκολο για τους διαχειριστές κάθε είδους σάιτ να ενσωματώσουν τεχνολογίες κρυπτογράφησης, κάτι που σημαίνει πως θα βοηθήσει επίσης να ενισχυθεί η ασφάλεια στο Ιντερνετ.

FACEBOOK

Καταγράφει τις online δράσεις των μελών του

Νέες επικρίσεις από απλούς χρήστες και μη κυβερνητικές οργανώσεις δέχεται εδώ και λίγες ημέρες το Facebook, με αφορμή το γεγονός ότι ανανέωσε τη νέα πολιτική απορρήτου του, ώστε να μπορεί πλέον να καταγράφει τις online δραστηριότητες των μελών του ακόμη και έξω από το κοινωνικό δίκτυο.

Η νέα πολιτική τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Φεβρουαρίου και επιτρέπει στο Facebook να παρακολουθεί ό,τι κάνει ένας χρήστης του στο Ιντερνετ –ακόμη και σε εφαρμογές ή σάιτ που δεν έχουν σχέση με το κοινωνικό δίκτυο– στην περίπτωση που αυτές οι application και οι ιστοσελίδες ενσωματώσουν τα εργαλεία που ανέπτυξε γι’ αυτό τον σκοπό.

Σύμφωνα με το Facebook, με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να εμφανίζει καλύτερα «στοχευμένες» διαφημίσεις, οι οποίες δηλαδή θα είναι περισσότερο προσαρμοσμένες στα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις των μελών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή