Ανοδικά η αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από το εξωτερικό

Ανοδικά η αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από το εξωτερικό

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει η αγορά μεταχειρισμένων εισαγόμενων από το εξωτερικό λόγω της χαμηλότερης τιμής τους, αλλά και της χαμηλότερης φορολογικής τους επιβάρυνσης σε ό,τι αφορά το τέλος ταξινόμησης και τον φόρο πολυτελείας. Το μερίδιό τους επί του συνόλου των πωλήσεων επιβατηγών από 10% το 2013 διαμορφώνεται πλέον σε περίπου 25%, ενώ καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή θεωρείται ότι διαδραμάτισε αφενός η οικονομική κρίση και αφετέρου η άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), τον Φεβρουάριο του 2015 πωλήθηκαν συνολικά 6.500 επιβατηγά αυτοκίνητα, εκ των οποίων 4.894 ήταν καινούργια και 1.606 εισαγόμενα μεταχειρισμένα. Συνολικά τον Φεβρουάριο του 2015 οι πωλήσεις των επιβατηγών αυτοκινήτων ήταν κατά 23,6% περισσότερες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2014. Αυτή η σύγκριση ωστόσο είναι αρκετά παραπλανητική ή μάλλον αποτυπώνει τη μισή αλήθεια. Αξίζει, λοιπόν, να διευκρινισθεί ότι οι πωλήσεις καινούργιων επιβατηγών τον Φεβρουάριο του 2015 αυξήθηκαν κατά 12,4% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ το ίδιο διάστημα οι πωλήσεις μεταχειρισμένων, εισαγόμενων από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 78%. Το μερίδιο των εισαγόμενων από το εξωτερικό μεταχειρισμένων επιβατηγών αυτοκινήτων ήταν τον Φεβρουάριο του 2013 μόλις 10,10%, αυξήθηκε σε 17,14% τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ έφτασε τον Φεβρουάριο του 2015 σε 24,71%.

Ακόμη πιο αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στις πωλήσεις επιβατηγών αυτοκινήτων κατά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015. Οι συνολικές πωλήσεις καινούργιων και μεταχειρισμένων εξωτερικού εμφανίζουν αύξηση 15,75% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2014. Ωστόσο η αύξηση των πωλήσεων καινούργιων επιβατηγών είναι μόλις 1,92%, ενώ των μεταχειρισμένων 84,1%.

Στα καινούργια φορτηγά παρατηρείται σημαντική αύξηση (112,3%) κατά τον Φεβρουάριο 2015, ως προς τον Φεβρουάριο 2014, εξαιτίας, μεταξύ άλλων, και εκτελέσεων διαγωνισμών από διάφορες εταιρείες. Στα καινούργια λεωφορεία από την άλλη, διαπιστώνεται σημαντική μείωση (κατά 88,9%), καθώς ο Φεβρουάριος 2014 είχε παρουσιάσει σημαντική αύξηση ως προς τα έτη 2012-2013.

Η στροφή όλο και περισσότερων, τόσο ιδιωτών όσο και επιχειρήσεων, στην αγορά των μεταχειρισμένων από το εξωτερικό αυτοκινήτων μεταφράζεται σε απώλεια φορολογικών εσόδων για το Δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι τα τέλη ταξινόμησης επιβάλλονται επί της φορολογητέας αξίας, η οποία προκύπτει μετά την απομείωση της τιμής χονδρικής πώλησης στα μεταχειρισμένα εισαγόμενα με βάση την παλαιότητα του αυτοκινήτου από την πρώτη του κυκλοφορία, αλλά και με βάση τα διανυθέντα χιλιόμετρα. Λόγω εξάλλου της απομείωσης της αξίας, ένα μεταχειρισμένο επιβατηγό αυτοκίνητο με χονδρική τιμή 25.000 ευρώ μπορεί τελικά να μην επιβαρυνθεί με φόρο πολυτελείας, καθώς η φορολογητέα αξία του μπορεί να υποχωρήσει τελικά ύστερα από τις απομειώσεις κάτω από τα 20.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT