Αποπληθωρισμός και τον Φεβρουάριο για 24 συνεχόμενους μήνες

Αποπληθωρισμός και τον Φεβρουάριο για 24 συνεχόμενους μήνες

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο χρόνια αποπληθωρισμού συμπλήρωσε η ελληνική οικονομία, καθώς ο Φεβρουάριος του 2015 ήταν ο 24ος μήνας στη σειρά που ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή είχε αρνητικό πρόσημο. Τα δύο χρόνια αποπληθωρισμού -αν και συνεπάγονται έως ένα βαθμό ελάφρυνση της επιβάρυνσης του καταναλωτή- στην πραγματικότητα είναι συνέπεια της λιτότητας και συνεπάγονται στασιμότητα της οικονομίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 2,2% τον Φεβρουάριο 2015 έναντι του ίδιου μήνα του 2014, ενώ πτωτικά κινήθηκε και σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2015, καταγράφοντας μείωση 0,6%. Καθοριστικό ρόλο στην υποχώρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Φεβρουάριο διαδραμάτισε η σημαντική μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, κατά 27% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Από την άλλη παρατηρούνται ανατιμήσεις σε σειρά τροφίμων, όπως στα νωπά λαχανικά, οι τιμές των οποίων σε σύγκριση με πέρυσι έχουν αυξηθεί κατά 25,9%, στο ελαιόλαδο (8,2%), στα αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς (9,1%) και στα νωπά ψάρια (1,1%). Το παραπάνω είχε ως αποτέλεσμα ο επιμέρους δείκτης τιμών στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» να αυξηθεί κατά 0,9%. Σημειώνεται πάντως ότι μειώθηκαν οι τιμές στη ζάχαρη κατά 18,5% και στις πατάτες κατά 20,5%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η μείωση του πληθωρισμού κατά 2,2% προήλθε από τις επιμέρους μειώσεις:

• Κατά 1% της ομάδας «Ενδυση και υπόδηση».

• Κατά 7,1% της ομάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των ενοικίων κατοικιών, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου.

• Κατά 2,8% της ομάδας «Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες».

• Κατά 1,7% της ομάδας «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.

• Κατά 5,4% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω μείωσης κυρίως της τιμής της βενζίνης κατά 12,8%.

• Κατά 1,3% της ομάδας «Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές.

• Κατά 3,1% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω μείωσης κυρίως των διδάκτρων στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

• Κατά 0,4% της ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα ξενοδοχεία..

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT