Σε χαμηλό 12ετίας η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου

Σε χαμηλό 12ετίας η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιταχύνθηκε χθες η εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου και παράλληλα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχώρησαν σε νέο χαμηλό ιστορικό επίπεδο χάρη στην επίδραση που έχει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η συνεχιζόμενη ενίσχυση του δολαρίου προκάλεσε ωστόσο την αντίδραση του Λευκού Οίκου, σημάδι ότι ο άτυπος νομισματικός πόλεμος αρχίζει να ενοχλεί τις ΗΠΑ.

Δύο αντίρροπες δυνάμεις οδήγησαν χθες στην υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά περισσότερο από 1% και την ισοτιμία στο 1,0710, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Από τη μια πλευρά το ευρώ υποχωρεί εξαιτίας του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκίνησε η ΕΚΤ τη Δευτέρα και στο πλαίσιο του οποίου θα τυπώσει 1,1 τρισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Η ανησυχία για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωζώνης και της ελληνικής κυβέρνησης επίσης πιέζει το ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές φαίνεται να συνειδητοποίησαν μάλλον απότομα ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) κινείται σταθερά προς αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στα μέσα του 2015 και όχι το φθινόπωρο όπως νόμιζαν μέχρι την περασμένη εβδομάδα. Η σταθερή βελτίωση της αμερικανικής αγοράς εργασίας, όπως φάνηκε και από τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Παρασκευή, αλλά και γενικότερα της αμερικανικής οικονομίας ενισχύει τις εικασίες ότι δεν θα αργήσει για πολύ η πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ από το 2006. Πέρα από το ευρώ, το δολάριο ενισχύθηκε χθες στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ χρόνων έναντι του γιεν, στο υψηλότερο επίπεδο 26 ετών έναντι του μεξικανικού πέσο και στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών έναντι του βραζιλιάνικου ρεάλ.

«H Fed πραγματικά επιθυμεί να αρχίσει τη διαδικασία, να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού από το μηδέν» εξηγεί στο Reuters o κ. Κρις Γκάφνι, επικεφαλής παγκόσμιων αγορών στην EverBank με έδρα το Σεντ Λούις των ΗΠΑ. Ωστόσο, η ενίσχυση του δολαρίου έναντι σχεδόν όλων των υπολοίπων σημαντικών νομισμάτων έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία διότι πλήττεται η ανταγωνιστικότητά της και μειώνονται τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών από τις αγορές της Ευρωζώνης. Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου κ. Τζέιμς Φέρμαν δήλωσε χθες ότι «ο συνδυασμός (αδύναμης) ανάπτυξης στον υπόλοιπο κόσμο και η ενίσχυση του δολαρίου αποτελούν δίχως αμφιβολία εμπόδιο για τις αμερικανικές εξαγωγές και πρόβλημα συνολικά για την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ».

Αποδόσεις ομολόγων

Πολλά κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης ενισχύθηκαν σημαντικά χθες, στέλνοντας τις αποδόσεις σε νέα χαμηλά ιστορικά επίπεδα, απόδειξη ότι οι επενδυτές δεν είχαν αξιολογήσει σωστά τη δυναμική της ποσοτικής χαλάρωσης. Στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών υποχώρησε χθες το κόστος δανεισμού για δέκα χρόνια της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Για παράδειγμα, η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε χθες κατά οκτώ μονάδες βάσης στο 0,227%. Το γερμανικό Δημόσιο μπορεί να δανειστεί με αρνητικό επιτόκιο μέχρι και για οκτώ χρόνια. Η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε και αυτή στο 0,462%. Πολύ κοντά στην απόδοση του γερμανικού ομολόγου διαμορφώθηκε και η απόδοση του ολλανδικού δεκαετούς που χθες κυμαινόταν στο 0,28%. Η απόδοση των ισπανικών και ιταλικών δεκαετών ομολόγων που τον Ιούλιο του 2012 είχε υπερβεί το 7%, υποχώρησε χθες στο 1,182% και στο 1,219% αντίστοιχα. Φυσικά η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι η μοναδική αιτία για την υποχώρηση των αποδόσεων. Σημαντικό ρόλο παίζει και η υποχώρηση του πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή