Σύντομα (11/03/15)

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσδοκίες για αύξηση των Kινέζων τουριστών

Αυξημένη θα είναι το 2015 η τουριστική κίνηση από την Κίνα προς τη χώρα μας εκτιμά η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, επικαλούμενη τα πρώτα στοιχεία για τη φετινή σεζόν. Κατά το υπουργείο μετά την πρώτη περυσινή απευθείας αεροπορική σύνδεση Σαγκάης – Αθήνας θα ακολουθήσουν δύο πτήσεις από Σαγκάη και από Πεκίνο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για επιπλέον δύο. Ο ΕΟΤ Κίνας θα ξεκινήσει φέτος εκπαιδευτικά σεμινάρια μέσω Διαδικτύου για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, τα οποία υπολογίζει ότι θα παρακολουθήσουν πάνω από 1.000 στελέχη κινεζικών ταξιδιωτικών πρακτορείων. Επιπλέον, ο ΕΟΤ θα υποστηρίξει μία νέα κινεζική κινηματογραφική παραγωγή, τα γυρίσματα της οποίας θα πραγματοποιηθούν σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Ο Οργανισμός έχει υποστηρίξει και την ταινία Beijing Love Story μέρος της οποίας γυρίστηκε στη Σαντορίνη. Εξάλλου, ο ΕΟΤ συμμετείχε στη διεθνή έκθεση GIFT στην Γκουαντζού της Κίνας την οποία επισκέφθηκε ο γ.γ. του Οργανισμού Π. Λειβαδάς.

Η Αθήνα έχει ισχυρή δυναμική στην τουριστική αγορά της Ε.Ε.

Iσχυρή δυναμική συνεχίζει να εμφανίζει η Αθήνα στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά τόσο μεταξύ των παραδοσιακών αγορών όπως η Γερμανία όσο και μεταξύ νέων αγορών προέλευσης επισκεπτών από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη όπως εξάγεται από την κοινή συμμετοχή που είχαν το Athens Convention & Visitors Bureau της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων και η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο. Ειδικότερα, από τη γερμανική αγορά η ζήτηση για την Αθήνα καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία, αν και διαπιστώνονται κάποιες επιφυλάξεις μεταξύ των επαγγελματιών της αγοράς σχετικά με τις εξελίξεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Καταλυτικός είναι ο ρόλος της αύξησης των πτήσεων προς την Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Aegean Airlines έχει προγραμματίσει 228.000 διαθέσιμες θέσεις από γερμανικές πόλεις στις πτήσεις προς Αθήνα για την περίοδο του 2015, αριθμός αυξημένος κατά 16% σε σύγκριση με το 2014. Την ΙΤΒ επισκέφθηκε φέτος και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

Κατα 11% αύξηση παρουσίασε το 2014 ο τζίρος που προήλθε από τις κρατήσεις της Small Luxury Ηotels of the World στα ξενοδοχεία-μέλη της σε όλο τον κόσμο φθάνοντας στα 150 εκατ. δολ. Τα σχετικά στοιχεία δημοσιοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος του δικτύου κ. Πολ Κερ, προσθέτοντας ότι το 2014 καταγράφηκαν περισσότεροι από 4.150.000 επισκέπτες στην επίσημη ιστοσελίδα του δικτύου. Οι επισκέπτες και οι κρατήσεις μέσω κινητού αυξήθηκαν κατά 71% και 64% αντίστοιχα και οι κρατήσεις μέσω τάμπλετ κατά 14%. Η μέση δαπάνη ανά διαμονή έφθασε, πέρυσι, τα 1.007 δολάρια. Το 2014 τα SLH -στα οποία ανέλαβε πρόσφατα τη θέση του αντιπροέδρου ο κ. Πάνος Παλαιολόγος- πρόσθεσαν 56 νέα ξενοδοχεία ανά τον κόσμο ξεπερνώντας συνολικά τα 520.

Αύξηση 2,2% των πωλήσεων στην ένδυση

Aυξημένες κατά 2,2% ήταν οι λιανικές πωλήσεις στην ένδυση το 2014 σε σχέση με τη χρήση 2013 σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής-Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕΕ). Η ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς ενδυμάτων επιβεβαιώνεται τόσο από την αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων που απευθύνονται στην εγχώρια αγορά και η οποία ανήλθε σε 1,4%, όσο επίσης και από την αύξηση των εισαγωγών κατά 9,1%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές ενδυμάτων κατέγραψαν αύξηση για πρώτη φορά μετά από 5 συνεχή χρόνια πτωτικής πορείας. Την περίοδο 2008 – 2013 οι εισαγωγές ενδυμάτων στην Ελλάδα μειώθηκαν 42%.

Απογοήτευση επιχειρήσεων για διακοπή διευκολύνσεων

«Είναι άλλο πράγμα η έλλειψη ρευστότητας και άλλο η ασφυξία που προκαλεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα στην οικονομία». Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής–Πειραιώς Δημήτρης Μαθιός, μεταφέροντας μηνύματα απογοήτευσης και αγωνίας από επιχειρήσεις μέλη του Συνδέσμου για τη διακοπή εισαγωγικών διευκολύνσεων με τραπεζικές και άλλες εγγυήσεις από προμηθευτές εξωτερικού λόγω της εκκρεμότητας στη δανειακή σύμβαση. «Η ανεξέλεγκτη πλέον αύξηση των φαινομένων άρνησης προμηθευτών του εξωτερικού να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις μας στις εισαγωγές ακόμη και πρώτων υλών ξεπερνάει τα όρια του προβλήματος έλλειψης ρευστότητας και αγγίζει επικίνδυνα αυτό που η αγορά αποκαλεί ασφυξία. Οι επιπτώσεις όμως θα είναι αλυσιδωτές σε όλη την παραγωγή και εμφανέστατες τελικά στην οικονομία», πρόσθεσε ο κ. Μαθιός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή