Γαλλόφωνο σινεμά για 16η χρονιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γαλλόφωνο σινεμά για 16η χρονιά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, ο κινηματογραφικός θεσμός που κάθε χρόνο αγαπιέται όλο και περισσότερο από τους κατοίκους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, επιστρέφει για τη 16η έκδοσή του, 19 – 25 Μαρτίου και 26 – 1 Απριλίου αντίστοιχα για την κάθε πόλη.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Γαλλικού Ινστιτούτου είναι και φέτος ενδιαφέρον, με δεκάδες φιλμ από την πρόσφατη παραγωγή της πατρίδας του κινηματογράφου αλλά και γαλλόφωνες ταινίες προερχόμενες από άλλες χώρες. Η προ-έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει την Πέμπτη 19/3 με την προβολή της νέας ταινίας του Πατρίς Λεκόντ («Το κορίτσι της γέφυρας») με τίτλο «Μην ενοχλείτε, παρακαλώ». Την επομένη ακολουθεί η επίσημη πρεμιέρα με την «Οικογένεια Μπελιέ» του Ερίκ Λαρτιγκό, η οποία έχει κάνει θραύση στο φετινό γαλλικό box office με περισσότερα από 7 εκατομμύρια εισιτήρια. Η ταινία παρακολουθεί την ιστορία ενηλικίωσης της 16χρονης Παολά, η οποία όντας μέλος μιας οικογένειας κωφών -χωρίς να είναι η ίδια- αναλαμβάνει τις περισσότερες καθημερινές διαμεσολαβήσεις για λογαριασμό των γονιών της. Αξίζει να σημειωθεί πως η εκ των πρωταγωνιστών του φιλμ Καρίν Βιάρ θα δώσει το «παρών» στην προβολή.

Στα υπόλοιπα, έχουμε άλλες 9 ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα και δεκάδες στο Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, πολλές από τις οποίες είναι ήδη βραβευμένες με Σεζάρ στη Γαλλία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το «Μακριά από τους ανθρώπους» με τον Βίγκο Μόρτενσεν, το «Bastardo» του Τυνήσιου Νεγίμπ Μπελκαντί και το ντοκιμαντέρ του Νικολά Οτεμάν «Η Ελλάδα του Χρήστου Χρυσόπουλου, Πέτρου Μάρκαρη και Ερσης Σωτηροπούλου», το οποίο επιχειρεί να εξερευνήσει τη χώρα μας μέσα από τη ματιά των τριών σπουδαίων σύγχρονων λογοτεχνών. Η Ερση Σωτηροπούλου επιπλέον έχει ξεχωριστή θέση στο φετινό φεστιβάλ, αφού μαζί με τους Basile Doganis, Stephane Foenkinos και Μαρία Καλλιμάνη συνθέτει την κριτική επιτροπή, της οποίας προεδρεύει ο Πάνος Κούτρας.

Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζουν και ακόμα δύο στοιχεία του φετινού φεστιβάλ. Το πρώτο είναι η ύπαρξη ειδικού τμήματος το οποίο τιτλοφορείται «Focus γένους θηλυκού – γυναικείο βλέμμα» και επικεντρώνει στο έργο γυναικών δημιουργών του κινηματογράφου· στο πλαίσιό του μάλιστα παρουσιάζεται και η νέα ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί η Αντέλ Εξαρχόπουλος («Σε επιφυλακή»). Το δεύτερο στοιχείο είναι η ειδική προβολή της βωβής «Αστέρως» του Δημήτρη Γαζίδη από το μακρινό 1929, την οποία η μουσικός Μαριλένα Ορφανού και η νέα της μπάντα S.W.I.M ανέλαβε να επενδύσει μουσικά, δημιουργώντας έτσι ένα αναμφίβολα ξεχωριστό έργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT