Βαρουφάκης: «Ασφυκτική η πίεση από την ΕΚΤ»

Βαρουφάκης: «Ασφυκτική η πίεση από την ΕΚΤ»

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ποσό των 6-8 δις ευρώ προσδοκά ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης, να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία από τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δόσεων. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η συμφωνία που θα επιτευχθεί με τους εταίρους της χώρας για την μετά τον Ιούνιο εποχή να τεθεί στην κρίση του λαού μέσω ενός δημοψηφίσματος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε επίσης και το πώς θα γίνεται από εδώ και στο εξής η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ενώ εξαπέλυσε επίθεση προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις και υπουργούς Οικονομικών για τη στάση που τηρούσαν στις διαπραγματεύσεις. Ειδικότερα:

– Για τις συζητήσεις με τους δανειστές

Ο υπουργός υποστήριξε ότι ξεκίνησε μία έντονη συζήτηση μεταξύ των κλιμακίων των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες, όπου «συζητήθηκε μία σειρά θεμάτων. Αλλά αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση και το πρώτο θέμα ήταν η ημερήσια διάταξη και η διαδικασία», κατά τον υπουργό.

«Ολες οι τεχνικές και πολιτικές διαπραγματεύσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες» πρόσθεσε και σημείωσε ότι «οι τεχνοκράτες θα επισκέπτονται την Ελλάδα όταν χρειάζεται. Θα υπάρχει ένας χώρος που θα είναι χώρος δουλειάς τους». Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός εξήγησε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας θα ζητούν πληροφορίες και θα τους παρέχονται σε αυτό το χώρο – σε αυτή τη φάση σε ένα ξενοδοχείο – κι αν χρειάζεται θα πηγαίνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες στο χώρο δουλειάς των εκπροσώπων των δανειστών για συζητήσεις.

Ετσι, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι την Πέμπτη θα έρθουν κάποια στελέχη αλλά «δεν θα έρθουν όλοι μαζί. Εμείς τους προσκαλέσαμε να έρθουν όποτε θέλουν. Θα έρχονται ανάλογα με τις ανάγκες των διαπραγματεύσεων». Και συμπλήρωσε ότι «δεν θα δείτε κάποιον επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. Δεν θα υπάρχουν οι εισβολές στα γραφεία. Οι συζητήσεις δεν θα γίνονται με υπουργούς και γενικούς γραμματείς. Θα είναι εμπειρογνώμονες που θα λειτουργούν με εμπειρογνώμονες».

– Οι στόχοι της κυβέρνησης

Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε επίσης του τρεις στόχους της κυβέρνησης:

1. Θα πρέπει να εξειδικευτεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων που θα κριθεί η Ελλάδα πριν την 20η Απριλίου.

2. Την συμφωνία για τη διαδικασία που θα οδηγήσει στον Ιούνιο. «Στόχος η κατάληξη στη συμφωνία Ελλάδας και Ευρώπης για Ανάκαμψη και Ανάπτυξη Ελλάδας» κατά τον υπουργό. Η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει τα θέματα των πρωτογενών πλεονασμάτων, της αναδιάρθρωσης χρέους (συνολικό ποσό και δόμησή του κατά τον υπουργός) και τις επενδύσεις.

3. Η ροή πληροφοριών προς την Κομισιόν.

– Δόση δανείων

Ο υπουργός επανέλαβε πώς «στόχος ποτέ δεν είναι η δόση». Αλλά αυτή τη φορά παραδέχτηκε ότι «στόχος μας είναι να φθάσουμε στον Ιούνιο με μία Ελλάδα σταθερότητας και μία συμφωνία. Αυτό χρειάζεται ρευστότητα από τους θεσμούς τόσο αναφορικά με την αποπληρωμή του ΔΝΤ, όσο και την αποπληρωμή με κάποιο τρόπο που θα συμφωνήσουμε των ομολόγων της ΕΚΤ» (είτε μέσω ESM, είτε αλλιώς).

– Επίθεση στην ΕΚΤ

«Η ΕΚΤ κατ’ εμέ και κατά την κυβέρνηση ακολουθεί μία πολιτική που μπορεί να θεωρηθεί περιοριστική στην καλύτερη περίπτωση, ασφυκτική πλουραλιστικά» δήλωσε ο υπουργός. Και πρόσθεσε ότι «αν συγκρίνεται το πώς συμπεριφέρεται σήμερα σε σχέση με το 2012, τότε και ανέβασαν το πλαφόν των εντόκων, δεν μπήκε θέμα ELA και υπήρχε χαλάρωση». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «πράγματι είναι ασφυκτική η πολιτική στην κυβέρνησή μας», αλλά σημείωσε ότι ταυτόχρονα η ΕΚΤ ασκεί πίεση και στους εταίρους μας λέγοντας ότι δεν θα βγάζει πάντα «το φίδι από την τρύπα».

– Η σχέση με τον κ. Σόιμπλε

Ο κ. Βαρουφάκης απέφυγε να πάρει θέση και να απαντήσει στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Σόιμπλε που τον χαρακτήριζε αφελή κλπ. Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε πώς «γενικότερα, έχουν κακομάθει πολλοί από τους εταίρους μας. Εχουν συνηθίσει μία σειρά υπουργών που κάθονταν στην ουρά έξω από τα γραφεία της τρόικας. Εχουν συνηθίσει να λένε “forget it Γιάννης, Κώστας, Κυριάκο” και εκείνοι να το ξεχνούν». Για να σημειώσει ότι θα συνηθίσουν στα νέα δεδομένα.

«Είναι πολιτική μου απόφαση και στάση πολιτισμού να μην συμμετάσχω σε έναν ανταγωνισμό που ο οφθαλμός αντί οφθαλμού οδηγεί στο να είναι όλοι τυφλοί», υποστήριξε ο υπουργός, αν και παραδέχτηκε ότι οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της αποδόμησης ενός υπουργού που θα έλεγε «όχι».

– Για τον ΦΠΑ και τη φορολογία

Μέχρι τον Ιούνιο δεν αλλάζει τίποτα και μετά στόχος είναι η μείωσή του, υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης. «Αυτό που πετύχαμε με την τετράμηνη συμφωνία γέφυρα είναι ότι δεν θα αποδεχτούμε υφεσιακά μέτρα. Ο ΦΠΑ στα νησιά είναι τέτοιο μέτρο. Τρόφιμα, φάρμακα, παραμεθόριος, νησιά δεν θα αλλάξει κάτι. Μετά τον Ιούνιο ξεκινάει άλλη κατάσταση. Ενας νέος σχεδιασμός σε διαφορετική βάση, με στόχο τη μείωση του ΦΠΑ και μία εξομάλυνση». Δηλαδή, κάποια αγαθά από τον υψηλό συντελεστή να πάνε σε χαμηλότερο και το αντίστροφο, ενώ πρόσθεσε ότι αυτές οι αλλαγές θα γίνουν «σε βάθος τετραετίας».

Παράλληλα, υποστήριξε πώς δεν είναι δυνατόν ο μέσος Ελληνας, «σχεδόν πτωχευμένος οικογενειάρχης» να πρέπει να αντιμετωπίσει τη φοροεπιδρομή, την ώρα που «1.000-2.000 οικογένειες» δεν πληρώνουν φόρους. «Στη διάρκεια της συμφωνίας γέφυρας θέλουμε μία σταθερή κατάσταση. Τότε θα κάνουμε ένα μόνιμο φορολογικό καθεστώς, ιδιαίτερα απλοποιημένο και δίκαιο. Θα βάλουμε μπροστά το Φορολογικό Συμβούλιο που θα εκπονήσει ένα φορολογικό σύστημα που δεν θα αλλάζει από υπουργούς και παρεμβάσεις» δήλωσε ο υπουργός.

Και έδωσε ως παράδειγμα ότι στην Κροατία αυτή τη στιγμή κάθε κατάστημα και ταμειακή μηχανή είναι συνδεδεμένη με ένα σύστημα που συνδέει κάθε συναλλαγή με το υπουργείο Οικονομικών. «Χρειάζονται 5 μήνες για να γίνει στην Ελλάδα» υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης.

«Το βασικό εργαλείο της κυβέρνησης θα είναι το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις» δήλωσε ο υπουργός και ανέφερε ότι αν εισπραχθούν «6-7 δις ευρώ, θα είναι μεγάλη επιτυχία». Και συμπλήρωσε πως «εάν καταφέρουμε μαζί με τη μεταρρύθμιση για το ΦΠΑ και το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις να πάρουμε 6-8 δις ευρώ» θα είναι υπεραρκετό για να παράξουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος, προσδιορίζοντάς το στο 1-1,5% του ΑΕΠ για φέτος.

– Για τα εναλλακτικά σχέδια

Στην περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία με την Ευρώπη έως το τέλος Απριλίου, ο υπουργός δεν σχολίασε τι θα συμβεί. «Εν μέσω μίας διαπραγμάτευσης δεν θα συζητήσω την αποτυχία της. Αυτό το σενάριο είναι σενάριο ήττας όλης της Ευρώπης. Είμαστε καταδικασμένοι να βρούμε λύση οι Ευρωπαίοι, αλλά δεν σκύβουμε το κεφάλι σε ανόητες πολιτικές» σημείωσε ο υπουργός. 

Στο πλαίσιο αυτό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ένα δημοψήφισμα για τη συμφωνία που θα πετύχει η κυβέρνηση. «Δεν υπάρχει πιθανότητα να αποκλείσω ένα δημοψήφισμα. Η συμφωνία που θα πετύχουμε με τους εταίρους μας θα τεθεί στο κοινοβούλιο, αλλά δεν θα ήταν κακή ιδέα να γίνει ένα δημοψήφισμα, χωρίς να ανακοινώνω κάτι τέτοιο» δήλωσε ο υπουργός. Και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο το αναπτυξιακό σχέδιο είναι να έχει τη λαϊκή υποστήριξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT