Ανοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών στη Βρετανία

Ανοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών στη Βρετανία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων της Βρετανίας, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Κοινωνικής Αγοράς (Social Market Foundation), που αναμένεται να μην περάσει απαρατήρητη από την αντιπολίτευση των Εργατικών ενόψει των εθνικών εκλογών αυτόν τον Μάιο. Κατά την εκτίμηση της βρετανικής εφημερίδας The Independent, η διεύρυνση αυτού του χάσματος μεταξύ εύπορων και φτωχότερων άρχισε να καλλιεργείται πριν από την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση συνασπισμού των Συντηρητικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι η ανάκαμψη στη Βρετανία είναι άνιση και εις βάρος των φτωχότερων νοικοκυριών, καθώς ακόμη και τα μέτρα στήριξης που υιοθετήθηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση ωφέλησαν εκείνους με κάποια οικονομική επιφάνεια.

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τα πορίσματα της έκθεσης του Ιδρύματος Κοινωνικής Αγοράς (SMF), φαίνεται πως το ένα πέμπτο των πλουσιότερων οικογενειών στη Βρετανία κατάφερε να αυξήσει την περιουσία του έως και 64%, κατά μέσον όρο, από το 2005 έως το 2012-13. Παράλληλα μειώθηκαν τα χρέη τους από 43% σε λιγότερο από το ένα τρίτο στο 31% την ίδια περίοδο.

Το φτωχότερο 20% του πληθυσμού στη Βρετανία έχει υποστεί συρρίκνωση κατά 57% του καθαρού πλούτου τους από το 2005. Συν τοις άλλοις, έχει αυξηθεί η εξάρτησή τους σε δάνεια και υπεραναλήψεις. Mάλιστα, η αξία των χρεών του 20% των φτωχότερων Βρετανών αυξήθηκε κατά 67% την περίοδο 2005-12, δηλαδή ήταν μεγαλύτερη από την πτώση (κατά 57%) των εισοδημάτων τους. Τα χρέη τους αντιστοιχούν, επίσης, στο 28% των εισοδημάτων τους.

Ανοδος παρατηρείται στους ιδιοκτήτες κατοικιών αντί των μισθωτών λόγω της μείωσης των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα που κατέστησαν «φθηνότερη» επιλογή το στεγαστικό δάνειο αντί του υψηλότερου κόστους ενοικίασης. Βέβαια για να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση σε στεγαστικό δάνειο θα πρέπει να πληροί κάποια εισοδηματικά κριτήρια. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αποπλήρωσαν τα στεγαστικά τους δάνεια την περίοδο 2005-12 κατάφεραν να ενισχύσουν την οικονομική τους θέση κατά 2.500 στερλίνες. Τα οφέλη αυτά ξεπερνούν, όπως τονίζεται στην έκθεση, ακόμη και την άνοδο των τιμών στα ακίνητα.

Χάσμα εντοπίζεται στους μισθούς μεταξύ διαφορετικών ηλικιακών ομάδων, γεγονός που καταδεικνύει τη δραματική μείωση των απολαβών μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Οι μισθοί των εργαζομένων από 26 έως 35 ετών μειώθηκαν απότομα την τελευταία επταετία. Οι αποταμιεύσεις είναι λιγότερες από τις απολαβές μιας εβδομάδας και οι υποχρεώσεις τους είναι κατά 45% υψηλότερες από το 2005. Στην έκθεση του Ιδρύματος Κοινωνικής Αγοράς τονίζεται, ωστόσο, πως το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ διαφορετικών ηλικιακών ομάδων και των πλουσιότερων με τους φτωχότερους θα μειωθεί μόνον με την ενίσχυση των μισθών.

Σήμερα, τα παιδιά που ζουν κάτω από συνθήκες σχετικής εισοδηματικής φτώχειας -ήτοι, με εισοδήματα κάτω από το 50% του μέσου εισοδήματος- στη Βρετανία φθάνουν τα 2,3 εκατομμύρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT