Βασανιστήρια στους υπόπτους της δολοφονίας Νεμτσόφ

Βασανιστήρια στους υπόπτους της δολοφονίας Νεμτσόφ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Βασανιστήρια φέρονται να έχουν υποστεί οι τρεις ύποπτοι για τη δολοφονία του Ρώσου αντικαθεστωτικού Μπορίς Νεμτσόφ, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις μέλους του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Κρεμλίνου.

Υστερα από επίσκεψή του στον χώρο κράτησης τριών από τους πέντε Τσετσένους, που κρατούνται από τις 27 Φεβρουαρίου ως δράστες της δολοφονίας του Νεμτσόφ, στις φυλακές Λεφόρτοβο της Μόσχας, ο ακτιβιστής υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, Αντρέι Μπαμπούσκιν, είπε ότι οι συλληφθέντες έχουν υποστεί πολλαπλά τραύματα.

Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι ο απότακτος Τσετσένος αστυνομικός Ζαούρ Νταντάγεφ, που κρατείται μαζί με τα εξαδέλφια του, Ανζόρ και Σαγκίντ Γκουμπάσεφ, έχει ομολογήσει ότι δολοφόνησε τον Μπορίς Νεμτσόφ. Στον Νταντάγεφ και τον Ανζόρ Γκουμπασέφ έχει ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι δύο κατηγορούμενοι έχουν υποστεί βασανιστήρια» έγραψε ο Αντρέι Μαμπούσκιν στην ιστοσελίδα του, κάνοντας λόγο για πολλαπλά τραύματα στο σώμα του Ζαούρ Νταντάγεφ, ενώ ο Ανζόρ Γκουμπάσεφ φέρεται να έχει μώλωπες στη μύτη, τους καρπούς και τα πόδια, τους οποίους υπέστη μετά την κράτησή του.

Συνομιλώντας με τον Μπαμπούσκιν, ο Νταντάγεφ είπε ότι παραδέχθηκε την ενοχή του, μόνο αφού οι Αρχές υποσχέθηκαν την αποφυλάκιση του άλλου Τσετσένου φίλου του, που κρατείται χωρίς κατηγορίες. «Μου είπαν ότι, αν ομολογήσω, θα τον άφηναν ελεύθερο. Συμφώνησα. Πίστεψα ότι αυτό θα τον έσωζε και ότι θα εξασφάλιζε και τη δική μου ζωή» είπε ο Νταντάγεφ στον Μπαμπούσκιν, που συνοδευόταν από δημοσιογράφο της εφημερίδας «Μοσκόφσκι Κομσομόλετσκ». Ο Ανζόρ Γκουμπάσεφ είπε, μιλώντας με τον Μπαμπούσκιν, ότι ξυλοκοπήθηκε από δύο αστυνομικούς, δίνοντας μάλιστα και τα επίθετά τους.

Η ειδική επιτροπή έρευνας, που συστήθηκε για τη διαλεύκανση της υπόθεσης Νεμτσόφ, ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή της ότι ο Μπαμπούσκιν έχει ως μοναδικό του στόχο να παρεμποδίσει την έρευνα, υπογραμμίζοντας ότι ο Μπαμπούσκιν και ο δημοσιογράφος της μοσχοβίτικης εφημερίδας θα κληθούν συντόμως να καταθέσουν για όσα ανέφεραν.

Στενοί συνεργάτες του Νεμτσόφ εξέφραζαν χθες την περιφρόνησή τους για το έργο της ειδικής ερευνητικής επιτροπής, λέγοντας ότι η προσπάθεια απόδοσης της δολοφονίας σε Τσετσένους ισλαμιστές αποτελεί χονδροειδές τέχνασμα, με στόχο την απόσειση των ευθυνών του Κρεμλίνου.

Ρώσοι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Μπορίς Νεμτσόφ δολοφονήθηκε από ισλαμιστές ως αντίποινα για τη στήριξη που είχε προσφέρει στους σκιτσογράφους του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo και τη δημοσίευση σκίτσων του Προφήτη Μωάμεθ από τις σελίδες του, μετά τη δολοφονία 12 ανθρώπων στο Παρίσι στις 7 Ιανουαρίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT