Μυστήριο για την υγεία του Πούτιν

Μυστήριο για την υγεία του Πούτιν

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί Σοβιετικής Ενωσης, η υγεία των πολιτικών ηγετών ήταν επτασφράγιστο μυστικό για τους παρεπιδημούντες εκτός των τειχών του Κρεμλίνου. Σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, η παράδοση συνεχίζεται επί ημερών Βλαντιμίρ Πούτιν. Πυκνό μυστήριο καλύπτει την υγεία του Ρώσου ηγέτη, που έχει μία εβδομάδα να εμφανισθεί δημοσίως, τροφοδοτώντας ανησυχητικές φήμες, τις οποίες δεν καταφέρνουν να αναιρέσουν οι επίσημες διαψεύσεις.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, κυβερνητικός αξιωματούχος στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, δήλωσε ότι ο Πούτιν ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψή του στην ασιατική χώρα, γιατί «αρρώστησε». Η αναβολή της επίσκεψης, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες, Πέμπτη, και σήμερα, Παρασκευή, ήταν το γεγονός που πυροδότησε τη φημολογία για την υγεία του 62χρονου προέδρου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη, Ντιμίτρι Πεσκόφ, προσπάθησε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη καταφεύγοντας στο χιούμορ. «Με την άνοιξη έρχεται κι ο πυρετός» δήλωσε, εννοώντας τον «πυρετό» της παραφιλολογίας, ο κ. Πεσκόφ, στη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιοσταθμό «Εκο Μοσκβί». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου τόνισε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «απολύτως υγιής», τόσο γερός που θα μπορούσε «να σας σπάσει το χέρι με μια χειραψία». Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν επρόκειτο να λάβει μέρος σε χθεσινή συνάντηση στην Υπηρεσία Ομοσπονδιακής Ασφάλειας, όπως έκανε άλλες χρονιές, έσπευσε όμως να αποδώσει την αλλαγή σε φόρτο καθηκόντων.

Η τελευταία φορά που ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε δημοσίως ήταν στις 5 Μαρτίου, όταν υποδέχθηκε στο Κρεμλίνο τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι. Πέραν της επίσκεψης στο Καζακστάν, ανέβαλε, την Τετάρτη, προγραμματισμένη τελετή για την επίσημη υπογραφή συμφωνίας ενοποίησης μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας και Νότιας Οσετίας – αυτόνομης περιοχής που έχει μονομερώς αποσχισθεί της Γεωργίας. Διεθνή μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι για την τελευταία περίπτωση μπορεί να υπήρχαν όντως τεχνικοί λόγοι, ανεξάρτητοι της υγείας του κ. Πούτιν, μια και το τελικό κείμενο δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί σε όλες τις λεπτομέρειές του.

Πάντως, οι αγορές δεν έδειξαν να ανησυχούν για την υγεία του Ρώσου προέδρου και το ρούβλι κέρδισε χθες κάποιο έδαφος έναντι των ξένων νομισμάτων. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος συνηθίζει να εμφανίζεται στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σε αθλητικά στιγμιότυπα, δίνοντας έμφαση στην καλή φυσική του κατάσταση, είχε τροφοδοτήσει φήμες για την υγεία του και το 2012, όταν εμφανίστηκε να κουτσαίνει σε δημόσια εμφάνισή του. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι είχε κάποιο πρόβλημα στην πλάτη, πιθανόν από πτώση, αλλά το Κρεμλίνο διέψευσε τις εικασίες.

Πάντως, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε χθες στη δημοσιότητα ανακοίνωση με την οποία δικαιολογεί την αποφασιστική ρωσική αντίδραση στην κρίση της Κριμαίας, πριν από έναν χρόνο, που οδήγησε στην ενσωμάτωση της ρωσόφωνης περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αν δεν είχε αντιδράσει έτσι η Μόσχα, η Κριμαία θα είχε τροφοδοτήσει μια κρίση ανάλογη με εκείνη που εξελίσσεται σήμερα στην ανατολική Ουκρανία, τονίζεται στη σχετική δήλωση. Εξάλλου, έγινε χθες γνωστό ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα επισκεφθεί τον ερχόμενο μήνα την Αρμενία, όπου θα λάβει μέρος στις τελετές για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή