Με 4,8% αναπτύχθηκε το 2014 η οικονομία της Ιρλανδίας

Με 4,8% αναπτύχθηκε το 2014 η οικονομία της Ιρλανδίας

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ετήσιο ρυθμό 4,8% κινήθηκε η ανάπτυξη το 2014 στην Ιρλανδία, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης και την επιτυχή αποδέσμευσή της από το δανειοδοτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προ ενός έτους. Η ανάπτυξη στην Ιρλανδία κυμάνθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με κάθε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, μια εντυπωσιακή απόδοση που οφείλεται στην εκτεταμένη παρουσία των πολυεθνικών ομίλων στη χώρα που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Το Δουβλίνο υπολογίζει σε ρυθμό ανάπτυξης 3,9% μέσα στο 2015, παρατείνοντας τη δυναμική ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας που είχε παγιδευθεί σε βαθιά και πολυετή ύφεση από τη χρηματοπιστωτική κρίση το 2008.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο Μάικλ Κόνελι της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στην Ιρλανδία, «κάθε κλάδος της οικονομίας παρουσίασε και συνεχίζει να παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς καμία εξαίρεση». Η συνεισφορά του αγροτικού κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε, για παράδειγμα, κατά 10% το περυσινό έτος από το 2013. Οι κλάδοι μεταφορών, λογισμικού και επικοινωνιών επεκτάθηκαν σε ρυθμό 8% και ο ρυθμός ανάπτυξης στις υπόλοιπες υπηρεσίες διαμορφώθηκε στο 3,4%, επεσήμανε ο κ. Κόνελι. Συνολικά, η οικονομική δραστηριότητα στον κλάδο της βιομηχανίας ενισχύθηκε κατά 1,5%, με επέκταση του κατασκευαστικού κλάδου κατά 6,9% σε πραγματικούς όρους. Οι πολυεθνικές επεκτάθηκαν κατά 30,2%, ενώ η άμυνα και η δημόσια διοίκηση παρουσίασαν ρυθμό ανάπτυξης 1,1%. Ενα ακόμη θετικό σημάδι ήταν η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης κατά 3,5%, αφού ήταν υποτονική επί σειράν ετών. Η Ιρλανδία επωφελείται, επίσης, από τη μεγάλη πτώση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους της και έχει δρομολογήσει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων από το ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή