«Φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

«Φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων άνοιξε χθες η κ. Ελενα Παναρίτη (φωτ.), η οποία είναι σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Η κ. Παναρίτη αναφέρθηκε στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και στο ότι θα πρέπει να σταματήσει αυτό το καθεστώς, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να προωθηθούν. Η ίδια παίρνει μέρος για λογαριασμό της κυβέρνησης στις συναντήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας (Brussels Group). Μάλιστα, χθες υποστήριξε ότι η συμπεριφορά των εκπροσώπων των δανειστών είναι απαξιωτική και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική πλευρά ήταν απροετοίμαστη το 2010 και η συμπεριφορά τους έκτοτε δεν άλλαξε. Παράλληλα, ανέφερε ότι τα στελέχη της Κομισιόν είναι ένα συνονθύλευμα γραφειοκρατών και εκείνα της ΕΚΤ τραπεζίτες που έχουν στον νου τους μόνο τα νούμερα.

Αρκετές εισηγμένες που χαρακτηρίζονται για τον υψηλό δείκτη εξωστρέφειας έχουν δημιουργήσει υπηρεσία διαχείρισης χαρτοφυλακίου προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους στους οποίους εκτίθενται, όπως ο συναλλαγματικός κίνδυνος, ο πιστωτικός κίνδυνος, ο κίνδυνος ρευστότητας. Η συνεχής διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει ως αποτέλεσμα καθημερινά να υπάρχουν συσκέψεις στις εταιρείες προκειμένου να περιορίσουν τον πιστωτικό κίνδυνο, χρησιμοποιώντας παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Η διαχείριση του κινδύνου διεκπεραιώνεται από την υπηρεσία διαχείρισης χαρτοφυλακίου, η οποία λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες που έχουν τεθεί από τα Δ.Σ. των εισηγμένων.

Αναβολή αντί… προκήρυξης

Περισσότερο από ένα μήνα είχε να «μιλήσει» το ΤΑΙΠΕΔ και χθες «μίλησε». Φυσικά, η ανακοίνωση στην οποία προέβη δεν αφορά τίποτε άλλο από μία ακόμη αναβολή σε διαδικασία αποκρατικοποίησης. Πρόκειται για την αξιοποίηση της έκτασης στο Ποσείδι Χαλκιδικής, για την οποία η προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών έληγε στις 20 Μαρτίου 2015. Το ΤΑΙΠΕΔ, εγκαίρως αυτή τη φορά, ακύρωσε την υποβολή, καθώς έχει κατεβάσει τα μολύβια, ενώ επιπλέον το ενδιαφέρον φαίνεται πενιχρό υπό τις σημερινές συνθήκες. Επίσης, σε αντίθεση με τις άλλες φορές, το ΤΑΙΠΕΔ δεν γνωστοποίησε τη νέα ημερομηνία υποβολής των προσφορών. Αλλωστε, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, κάτι τέτοιο δεν θα είχε και ιδιαίτερο νόημα.

Αντικατάσταση της τρόικας από το «κουαρτέτο»

Το τελευταίο διάστημα γίνεται η γνωστή συζήτηση για το εάν υπάρχει η τρόικα ή όχι. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης δήλωσε προχθές ότι στις συζητήσεις που ξεκίνησαν στις Βρυξέλλες, από την πλευρά των δανειστών συμμετείχαν εκπρόσωποι της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και για πρώτη φορά ήταν παρών και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM). Οπότε, θα μπορούσε κανείς να πει ότι πράγματι η τρόικα σταμάτησε να υπάρχει και αντικαταστάθηκε από ένα «κουαρτέτο»!

Διοικητής μέχρι την ετήσια γενική συνέλευση

Στα καθήκοντά του θα παραμείνει μέχρι τις 3 Απριλίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί ετήσια γενική συνέλευση της ΔΕΗ για την εκλογή διευθύνοντος συμβούλου και μελών του διοικητικού συμβουλίου, ο κ. Αρθούρος Ζερβός. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας, η παραμονή του κρίθηκε απαραίτητη μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία προκειμένου να διευκολυνθούν οι νόμιμες χρονικές προϋποθέσεις για την έγκριση της νέας διοίκησης από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, καθώς και η δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων της ΔΕΗ για τη χρήση του 2014 στις 31 Μαρτίου. Αρχικά ο κ. Λαφαζάνης είχε ζητήσει από τον κ. Ζερβό να παραμείνει στη θέση του μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ., φαίνεται όμως ότι η δυσκολία επιλογής του κατάλληλου προσώπου υποχρέωσε τον υπουργό να ζητήσει την παραμονή του κ. Ζερβού μέχρι και τη διεξαγωγή της ετήσιας γ.σ.. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι τότε θα βρεθεί ο αντικαταστάτης του κ. Ζερβού και δεν θα χρειαστεί αναβολή της γενικής συνέλευσης…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT