Το Φεστιβάλ «Moving Silence» στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Το Φεστιβάλ «Moving Silence» στο Ινστιτούτο Γκαίτε

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πολύπλευρη ωδή στον πειραματισμό και στην καλλιτεχνική φαντασία εκπέμπει αυτές τις μέρες το Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα με το Φεστιβάλ «Moving Silence». Ο θεσμός που καθιερώθηκε ως «φεστιβάλ της βωβής κινούμενης εικόνας και του πειραματικού ήχου» επιστρέφει για 5η φορά (έως 16/3), φέρνοντας μαζί του ασυνήθιστες προτάσεις κινηματογραφικών, μουσικών και εικαστικών δρωμένων με πηγή έμπνευσης το «Πορτρέτο».

Πιο αναλυτικά, σήμερα Παρασκευή στις 8.30 μ.μ. προβάλλονται στο κτίριο του ινστιτούτου, στην οδό Ομήρου, 11 ταινίες μικρού μήκους με θέμα πορτρέτα και χαρακτήρες προσώπων, γεωγραφικών χώρων ή φετίχ. Με αναφορές που ξεκινούν από το βωβό σινεμά και φτάνουν ώς τον σχεδιασμό τρισδιάστατων χαρακτήρων, τα σύντομα φιλμ επιχειρούν να περιγράψουν τόσο τον ψυχισμό του αντικειμένου όσο και του ίδιου του δημιουργού τους. Η σημαντικότερη όμως στιγμή του φεστιβάλ είναι το Σάββατο, οπότε και θα προβληθεί -για πρώτη φορά μάλιστα στη χώρα μας- η μνημειώδης πια ταινία «Ιησούς – Το φιλμ» του Μίχελ Μπρίντρουπ, ο οποίος θα δώσει και το παρών στην εκδήλωση. Το φιλμ, δημιουργημένο το 1986 σε ασπρόμαυρο ρωσικό Super 8, περιλαμβάνει τις δημιουργίες 22 κινηματογραφιστών από την Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία, οι οποίες αφηγούνται σε ελεύθερη απόδοση τη ζωή του Ιησού. Ο Μίχελ Μπρίντρουπ, ο οποίος αποτελεί τον εμπνευστή και συντονιστή του κινηματογραφικού εγχειρήματος, υποδύεται και τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα της ταινίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η αποκατεστημένη και ψηφιοποιημένη κόπια θα παρουσιαστεί στον κινηματογράφο «Ιρις» (Ιπποκράτους 15, στις 9 μ.μ.) με νέο ζωντανό σάουντρακ Ελλήνων μουσικών.

Στα υπόλοιπα του φεστιβάλ, ενδιαφέρον παρουσιάζει το εργαστήριο «Vice Versa Portraits»· σε αυτό, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Μπρίντρουπ, 8 φοιτητές του θα συνεργαστούν με ισάριθμους από την ΑΣΚΤ της Αθήνας προκειμένου να γυρίσουν ανά ζευγάρια ο ένας το πορτρέτο του άλλου. Οι 16 δημιουργίες των Ελλήνων και των Γερμανών φοιτητών θα παρουσιαστούν συνοδεία ζωντανής μουσικής τη Δευτέρα, μαζί με την πρεμιέρα του συλλογικού φιλμ «CheUn Dalou», το οποίο δημιούργησαν οι δεύτεροι ως κινηματογραφική απόκριση στο κλασικό βωβό έργο του Μπουνιουέλ «Ανδαλουσιανός σκύλος». Η προβολή θα γίνει στο «Circuits and Currents» (Νοταρά 13) στις 7 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT