Τα αποτελέσματα του δημοσιονομικού ελέγχου αναμένουν οι επενδυτές

Τα αποτελέσματα του δημοσιονομικού ελέγχου αναμένουν οι επενδυτές

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αδιέξοδο βρέθηκε η χρηματιστηριακή αγορά τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, καθώς έχει εγκαταλειφθεί από τα ξένα και εγχώρια κεφάλαια που περιμένουν τα αποτελέσματα του δημοσιονομικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας από το Brussels Group για να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο. Η καθίζηση των συναλλαγών χαμηλότερα των 70 εκατ. ευρώ είναι δείγμα της ιδιότυπης ομηρίας στην οποία έχει περιέλθει η χρηματιστηριακή αγορά, έχοντας υποχωρήσει κάτω από τις 800 μονάδες και προσεγγίζει τα χαμηλά έτους (711,13 μονάδες κλείσιμο 28 Ιανουαρίου).

Εάν εξαιρεθεί η συνεδρίαση της Τρίτης, οι υπόλοιπες τέσσερις συνεδριάσεις έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και πολύ μέτριες τις επιδόσεις των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης έφθασε ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί έως και 2,53% (773,92 μονάδες) με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις τράπεζες. Ο τζίρος της αγοράς την Παρασκευή δεν ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ.

Τη Δευτέρα το χρηματιστήριο δεν πρόλαβε τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα. Ετσι διατηρήθηκε η απαξιωτική εικόνα για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση μετά την πτώση (0,85%) του Γενικού Δείκτη την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015.Ο βασικός δείκτης έκλεισε στις 814,70 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4,18%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 812,18 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 4,48%. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα και ανήλθε στα 71,790 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι προσυμφωνημένες συναλλαγές αφορούσαν κεφάλαια ύψους 9,7 εκατ. ευρώ.

Την Τρίτη εξανεμίστηκαν τα ενδοσυνεδριακά κέρδη (3,81%) του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αφού οι πωλητές προσέτρεξαν να κατοχυρώσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους. Στη λήξη των συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρά κέρδη 0,33% και διαμορφώθηκε στις 817,39 μονάδες. Η πρώτη αποτίμηση της συνεδρίασης του Eurogroup κρίθηκε θετική από τους επενδυτές, ωστόσο μετά τις 13.00 το μεσημέρι της Τρίτης επανήλθε η αμφιβολία για την εξέλιξη των ελέγχων της ελληνικής οικονομίας από τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, την ώρα που το φάσμα της πιστωτικής ασφυξίας πλανάται πάνω από τη χώρα.

Η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου και του Απριλίου, είχε αρνητικό αντίκτυπο στο χρηματιστήριο που επανήλθε σε πτωτική πορεία την Τετάρτη.

Ο Γενικός Δείκτης υπέστη απώλειες 2,46% και διολίσθησε στις 797,30 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα και έφθασε μόλις τα 70,512 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς είχε διολισθήσει στα 46,827 δισ. ευρώ.

Την Πέμπτη διατηρήθηκε το αρνητικό κλίμα. Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής και αρνούνται να αναλάβουν επενδυτικό ρίσκο. Ετσι ο τζίρος παρέμεινε μέτριος, καθώς την Πέμπτη η καθαρή αξία των συναλλαγών ανήλθε μόλις στα 61,069 εκατ. ευρώ.

Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το όριο του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας κατά 600 εκατ. ευρώ, λίγο περισσότερα από τα 500 εκατ. στην προηγούμενη συνεδρίαση στη Λευκωσία, δεν ωφέλησε την αγορά που έδειξε αμήχανη και περιμένει μόνο τις πολιτικές αποφάσεις για το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 794,07 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,41%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 810,35 μονάδες (1,64%) και κατώτερη τιμή στις 789,02 μονάδες (-1,04%).

Οι επενδυτές παραμένουν αμήχανοι απέναντι σε μία αγορά που βυθίζεται καθημερινά με μικρό όγκο συναλλαγών και ανύπαρκτη εμπορευσιμότητα. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών απορροφούν το 80% των καθημερινών συναλλαγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT