Αποψη: Οι κεντρικές τράπεζες κρατούν σε αγωνία τους επενδυτές μετοχών

Αποψη: Οι κεντρικές τράπεζες κρατούν σε αγωνία τους επενδυτές μετοχών

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα παλιό αστείο έλεγε πως το χρηματιστήριο προέβλεψε εννέα από τις πέντε τελευταίες υφέσεις. Στις μέρες μας είναι οι κεντρικές τράπεζες και όχι τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη που κρατούν σε αγωνία τους επενδυτές μετοχών. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κατάρρευση, αλλά το κλίμα έχει επιδεινωθεί ελαφρώς τις τελευτάιες ημέρες. Από τις 2 Μαρτίου έως τις 10 Μαρτίου ο δείκτης S&P σημείωσε απώλειες 3,5%. Στο μεταξύ, οι μετοχές του δείκτη Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχουν σημειώσει απώλειες 3,1% σε όρους δολαρίου, όπως δείχνει ο δείκτης MSCI.

Τα πάντα σχετίζονται με τη νομισματική πολιτική. Η προοπτική μιας αύξησης των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα, τη Federal Reserve, έχει επιδεινώσει το κλίμα στην εγχώρια αγορά. Η άνοδος του δολαρίου συμπιέζει προς τα κάτω τα έσοδα από τις εξαγωγές ενώ ο ρυθμός της επαναγοράς μετοχών, που για πολύ καιρό συνεισέφεραν στην ενίσχυση των τιμών των αμερικανικών μετοχών, αναμένεται να επιβραδυνθεί καθώς το χρέος της χώρας γίνεται πιο ακριβό. Στο μεταξύ, επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη στην Ασία αλλά αυτό δεν επηρεάζει τόσο τις μετοχές της όσο η τρέχουσα άνοδος του αμερικανικού δολαρίου καθώς και η αναμενόμενη άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων. Ενθαρρύνονται, έτσι, οι Αμερικανοί επενδυτές να αντιμετωπίσουν πιο αρνητικά τις μετοχές της Ασίας.

Ομοίως και τα τελευταία οικονομικά νέα από την Ιαπωνία υπήρξαν απογοητευτικά, αλλά η Τράπεζα της Ιαπωνίας πλημμυρίζει τις αγορές με χρήμα. Μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους ο δείκτης Nikkei 225 έχει σημειώσει άνοδο 7%. Ολα αυτά μοιάζουν περισσότερο με την Ευρωζώνη. Εδώ, πίσω από την άνοδο που έχει σημειώσει ο δείκτης Stoxx 600 από την αρχή του έτους βρίσκεται η τάση των αγορών να προεξοφλούν τις εξελίξεις στην πρώτη φάση και όχι τώρα στην πραγματικότητα της ρευστότητας και της αποδυνάμωσης του νομίσματος που έχει προκαλέσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Οι αγορές που σημειώνουν άνοδο έχουν εξωθήσει όσους εξετάζουν τα ευρωπαϊκά εκ των έσω να πωλούν μετοχές με ρυθμούς ρεκόρ. Στις 6 Μαρτίου οι πωλήσεις μετοχών έφθασαν τα 33,6 δισ. δολάρια. Οι πωλήσεις αυτές μπορεί να αποτελούν κακό σημάδι. Σε τελική ανάλυση όταν προχωρούν σε πωλήσεις οι ιδιοκτήτες μιας εταιρείας, ίσως οι μετοχές της να είναι υπερτιμημένες. Τώρα, όμως, οι επενδυτές ενδιαφέρονται περισσότερο για το τι κάνουν οι κεντρικοί τραπεζίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT