Στροφή στον ρεαλισμό για την Ντίλμα Ρούσεφ

Στροφή στον ρεαλισμό για την Ντίλμα Ρούσεφ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοινώνοντας την προηγούμενη Κυριακή μέτρα λιτότητας, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ διαβεβαίωσε τους συμπατριώτες της ότι οι δυσκολίες είναι παροδικές. «Εχετε κάθε λόγο να οργίζεστε. Αλλά τα μέτρα είναι προσωρινά. Ως χώρα έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να πάμε καλά». Το πόσοι πείσθηκαν θα φανεί σήμερα, ημέρα κατά την οποία έχουν οργανωθεί δεκάδες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα και προπαντός στα νοτιοανατολικά προπύργια της συντηρητικής αντιπολίτευσης.

Η Βραζιλία δέχεται πιέσεις από τους οίκους αξιολόγησης και αγωνίζεται να αποφύγει την υποβάθμιση. Οι προθέσεις της Ντίλμα για στροφή στις σκληρές συνταγές,που ώς τώρα απέρριπτε, φάνηκαν από την αρχή της δεύτερης θητείας της, με την τοποθέτηση του εκλεκτού της Wall Street Ζοακίμ Λεβί, γνωστού και ως «ψαλιδοχέρη» στο υπουργείο Οικονομικών. Η Ντίλμα επανεξελέγη τον Οκτώβριο του 2014 παρά τις οικονομικές δυσκολίες, καθώς πλατιές μάζες Βραζιλιάνων εκτίμησαν την ουσιαστική άνοδο του βιοτικού επιπέδου στα 12 χρόνια κυβέρνησης του αριστερού κόμματος PT.

Πέρυσι το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας ήταν για πρώτη φορά από το 2000 ελλειμματικό και η ανάπτυξη ήταν μηδενική. Τώρα στόχος της Ντίλμα είναι να μετατραπεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού, που ήταν 0,6% το 2014, σε πλεόνασμα 1,2% το 2015. Τα μέτρα που ανακοίνωσε αφορούν περικοπές δαπανών στα υπουργεία, κατάργηση φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων, περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων και κάποιες ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων. Παράλληλα, προχωρούν κανονικά τα ολυμπιακά έργα ενόψει των αγώνων που θα γίνουν στο Ρίο το 2016.

Οι Ακτήμονες

Κάποιες από τις ριζοσπαστικές ομάδες που την υποστήριξαν, όπως το ισχυρό Κίνημα των Ακτημόνων MST, δήλωσαν ότι θα πολεμήσουν τα μέτρα που αφορούν τα εργασιακά, αλλά χωρίς να ζητούν την αποπομπή της προέδρου, όπως κάνουν οι συντηρητικοί αντίπαλοί της.

Στις δυσκολίες της προστίθεται η μεγάλη υπόθεση διαφθοράς που έχει ξεσπάσει στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras, στο Δ.Σ. της οποίας προήδρευε η ίδια μέχρι να αναλάβει την προεδρία της Βραζιλίας. Προ δεκαημέρου, οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι ερευνώνται για συμμετοχή στο κύκλωμα διαφθοράς 49 πολιτικοί, μεταξύ αυτών 12 γερουσιαστές, 22 βουλευτές και 12 πρώην βουλευτές από 5 κόμματα που στηρίζουν την Ντίλμα. Παρότι πρόκειται για πολιτικούς συμμάχους του, ο πρώην πρόεδρος Λούλα ζήτησε να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο και υπογράμμισε ότι ο λόγος που δεν αποκαλύπτονταν τέτοια σκάνδαλα πριν έρθει στην εξουσία το PT, το 2002, είναι γιατί το πέπλο της συγκάλυψης ήταν πολύ βαρύ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή