Εντατικές διαβουλεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιραν

Εντατικές διαβουλεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιραν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη ή μη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν διαγράφεται η τρέχουσα εβδομάδα, καθώς πλησιάζουμε προς την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Μαρτίου, η οποία έχει τεθεί από τις έξι μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας και την Ισλαμική Δημοκρατία, για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός, Τζον Κέρι, είχε χθες τετράωρες συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό του, Τζαβάντ Ζαρίφ, στη Λωζάννη. Στις εντατικές διαβουλεύσεις πήραν μέρος ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Ερνεστ Μονίζ και ο επικεφαλής της Ιρανικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί. Ο τελευταίος εμφανίστηκε «πολύ αισιόδοξος» για την επίτευξη συμφωνίας, στις δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, μετά το πέρας των χθεσινών συνομιλιών. Από την πλευρά του, ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι «το Ιράν οφείλει ακόμη να κάνει ορισμένες δύσκολες επιλογές για να απαντήσει στις ανησυχίες γύρω από το πυρηνικό του πρόγραμμα».

Τις προσεχείς ημέρες, η ιρανική αντιπροσωπεία θα μεταφερθεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ του Ιράν και της «Ομάδας 5+1», που περιλαμβάνει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) και τη Γερμανία. Τα δύο μέρη οφείλουν να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία μέχρι τις 31/3, ενώ το τεχνικό κείμενο θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί μέχρι τις 30/6, ώστε να εξασφαλίζεται ο μη στρατιωτικός χαρακτήρας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη.

Η προοπτική συμφωνίας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν προκαλεί έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, κατά κύριο λόγο από τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. «Προφανώς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κλείσει μια πολύ κακή συμφωνία με ένα από τα χειρότερα καθεστώτα του κόσμου, μια συμφωνία που θα τους επιτρέψει να διατηρήσουν την πυρηνική υποδομή τους» δήλωσε στο CNN ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ.

Την περασμένη εβδομάδα, 47 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, σε σύνολο 100 μελών του νομοθετικού σώματος, έστειλαν επιστολή στους ηγέτες του Ιράν, προειδοποιώντας τους ότι είναι αποφασισμένοι να ακυρώσουν την όποια συμφωνία όταν ο Ομπάμα αποχωρήσει από την εξουσία, το 2017. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία κατηγόρησε τους Ρεπουμπλικανούς για συνειδητή προσπάθεια τορπίλισης της μόνης δυνατότητας ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος. Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο συμφωνίας με το Ιράν εξέφρασε και ο Τούρκι αλ Φαϊσάλ, επιφανές μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών και πρεσβευτής της σαουδαραβικής μοναρχίας στην Ουάσιγκτον, ενώ είναι αδελφός του υπουργού Εξωτερικών, Σαούντ αλ Φαϊσάλ. Με συνέντευξή του στο BBC, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να ανοίξει η πόρτα για μια κούρσα πυρηνικών προγραμμάτων στη Μ. Ανατολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT