Παραίτηση Γιωρκάτζη ζήτησε ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης

Παραίτηση Γιωρκάτζη ζήτησε ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέες περιπέτειες εισέρχεται η κεντρική τράπεζα της Κύπρου, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε την παραίτηση της διοικητού της, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, ένα χρόνο μετά την αποπομπή του προηγούμενου διοικητή.

Την Κυριακή ο κ. Αναστασιάδης συνάντησε την κ. Γιωρκάτζη, η οποία μετά τη λήξη της συνάντησης δήλωσε ότι σκοπεύει να εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά της. Ωστόσο, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου κλήθηκε να διερευνήσει κατά πόσο η κ. Γιωρκάτζη έχει παραβιάσει τις ρήτρες περί σύγκρουσης συμφερόντων που υπάρχουν στο πενταετές συμβόλαιό της. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με θλίψη διαπιστώνει ότι έχει τρωθεί σοβαρά ο θεσμός της κεντρικής τράπεζας και η εμπιστοσύνη προς αυτόν», δήλωσε την Κυριακή ο κ. Χριστοδουλίδης. Η κυπριακή κυβέρνηση και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κ. Γιωρκάτζη ότι απέκρυψε πως ο εν διαστάσει σύζυγός της είναι δικηγόρος του επενδυτή της Λαϊκής Τράπεζας Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος έχει καταθέσει αγωγές κατά της κυπριακής κυβέρνησης και της κυπριακής κεντρικής τράπεζας για το «κούρεμα» των καταθέσεων της Λαϊκής το 2013. Σύμφωνα με το Bloomberg, στελέχη της ΕΚΤ επικοινώνησαν με τις κυπριακές αρχές προκειμένου να εκφράσουν τις ανησυχίες τους περί ενδεχόμενης καταπάτησης της ανεξαρτησίας του κεντρικού τραπεζίτη, η οποία διασφαλίζεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Σύμφωνα με την κυπριακή πλευρά, ο κ. Αναστασιάδης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για να τον ενημερώσει για την κατάσταση που διαμορφώνεται. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τύπου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε χθες πως η θέση της ΕΚΤ που μεταφέρθηκε στον κ. Αναστασιάδη είναι ότι «αν τηρείται ο νόμος και το Σύνταγμα, δεν θα υπάρξει πρόβλημα». Η υπόθεση της προέδρου της κεντρικής τράπεζας περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τη δημοσίευση, την περασμένη εβδομάδα, καταλόγου με τα ονόματα Κυπρίων βουλευτών που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους προς κυπριακές τράπεζες. Πολλοί πολιτικοί θεωρούν ότι ο κατάλογος με τα ονόματα διέρρευσε από την κεντρική τράπεζα και ότι η διαρροή εντάσσεται στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και πολιτικών και της κ. Γιωρκάτζη.

Η θητεία του κεντρικού τραπεζίτη είναι πενταετούς διάρκειας, ωστόσο πριν από ένα χρόνο και ο προηγούμενος κεντρικός τραπεζίτης, ο κ. Πανίκος Δημητριάδης, είχε έρθει σε σύγκρουση με την κυβέρνηση για τον ρόλο του κατά το «κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρο. Σε κάθε περίπτωση, η τόσο συχνή αλλαγή κεντρικών τραπεζιτών αποτελεί πρόβλημα για την Κύπρο ασχέτως του αν είναι δικαιολογημένη ή όχι η αλλαγή. Εάν αποδειχτεί ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων στην περίπτωση της κ. Γιωρκάτζη, η ευθύνη δεν βαρύνει μόνο την ίδια αλλά και την κυβέρνηση που την πρότεινε, διότι δεν είχε διερευνήσει προηγουμένως αν πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή