Με νέο 15ετές ομόλογο εκμεταλλεύεται η Ιταλία το φθηνό χρήμα της ΕΚΤ

Με νέο 15ετές ομόλογο εκμεταλλεύεται η Ιταλία το φθηνό χρήμα της ΕΚΤ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ένα μετά το άλλο, τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης (πλην Ελλάδας και Κύπρου) σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τη μεγάλη υποχώρηση των αποδόσεων που έχει προκαλέσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να εκδώσουν νέα ομόλογα και μάλιστα μακροχρόνιας διάρκειας.

Χθες η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα εκδώσει νέο 15ετές ομόλογο, η Σλοβακία εξέδωσε ομόλογο που λήγει το 2029 (ύψους 115 εκατ. ευρώ με απόδοση 3,625%) με τη ζήτηση να υπερκαλύπτει την προσφορά κατά 2,93 φορές.

Χθες η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι την περασμένη εβδομάδα, την πρώτη κατά την οποία εφαρμόστηκε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες αγόρασαν κρατικά ομόλογα συνολικού ύψους 9,75 δισ. ευρώ. Στόχος της ΕΚΤ είναι να αγοράζει ομόλογα (περιλαμβάνονται και ομόλογα του ιδιωτικού τομέα) ύψους 60 δισ. ευρώ τον μήνα μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του 2016, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνολικές αγορές θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 1,1 τρισ. ευρώ. Μέσω της αύξησης της ζήτησης για κρατικά ομόλογα η ΕΚΤ αυξάνει την τιμή τους, η οποία κινείται αντίστροφα από τις αποδόσεις. Οπότε η ΕΚΤ εκμεταλλεύεται τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης ώστε να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης των κρατών-μελών, κάτι που επηρεάζει το γενικότερο κόστος δανεισμού σε μια οικονομία. Τις τελευταίες εβδομάδες, η ιταλική και η ισπανική κυβέρνηση έχουν ηγηθεί των εκδόσεων νέων ομολόγων, ιδίως μακροπρόθεσμης διάρκειας, προκειμένου να πιέσουν ακόμη χαμηλότερα τις αποδόσεις όλων των υπόλοιπων ομολόγων. Την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση της Σλοβενίας είχε ανακοινώσει ότι αυξάνει στα 6,5 δισ. ευρώ από 5,1 δισ. ευρώ τον στόχο για έκδοση κρατικών ομολόγων το 2015, αφενός για να καλύψει τις αυξημένες δανειακές της ανάγκες και αφετέρου για να εκμεταλλευτεί τη θετική συγκυρία.

Τους τελευταίους μήνες, ιδίως από τα τέλη Αυγούστου, έχει παρατηρηθεί ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων χωρών-μελών της Ευρωζώνης καθώς η αγορά προεξοφλούσε την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Η απόδοση του ιταλικού τριακονταετούς ομολόγου υποχώρησε χθες κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,90%, περιορίζοντας τη διαφορά απόδοσης με το διετές ομόλογο στις 170 μονάδες βάσης. Ενδεικτικό της επίδρασης που έχει η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ είναι το γεγονός ότι η διαφορά μεταξύ τριακονταετούς και διετούς ιταλικού ομολόγου ήταν στις 350 μονάδες βάσης πριν από ένα χρόνο.

Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, δηλαδή στο 0,188% και χθες διαμορφώθηκε στο 0,27%, ενώ η απόδοση του τριακονταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 0,71%. Την ίδια στιγμή, η απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας εξακολουθεί να απέχει ελάχιστα από το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, όπου είχε υποχωρήσει την περασμένη εβδομάδα. Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου κυμαινόταν χθες στο 1,179% ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε υποχωρήσει στο 1,138% και πριν από ένα χρόνο βρισκόταν στο 3,433% (20 Μαρτίου 2014). Η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου βρισκόταν χθες στο 1,117% από 1,139% την περασμένη εβδομάδα, ενώ το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους ήταν η απόδοση 3,378% που είχε καταγραφεί επίσης στις 20 Μαρτίου 2014. Χθες η απόδοση του δεκαετούς πορτογαλικού ομολόγου διαμορφωνόταν στο 1,584% από 1,570% την περασμένη εβδομάδα και από 4,425% στις 17 Μαρτίου του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT