Μείωση αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου αναμένει ο ΟΠΕΚ

Μείωση αμερικανικής παραγωγής πετρελαίου αναμένει ο ΟΠΕΚ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μείωση της παραγωγής των αμερικανικών πετρελαιοβιομηχανιών από τα τέλη του 2015 αναμένει ο ΟΠΕΚ στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ εκτιμά πως τα αποτελέσματα της στρατηγικής που ακολουθεί από τα μέσα του 2014 για τη θωράκιση του μεριδίου των κρατών-μελών του στις αγορές πετρελαίου δεν θα φανούν νωρίτερα από την επόμενη συνεδρίαση τον Ιούνιο, με τους Αμερικανούς παραγωγούς να δέχονται βαρύ πλήγμα προς τα τέλη του 2015 και όχι νωρίτερα. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ αποτελούν σήμερα έναν εκ των βασικότερων ανταγωνιστών των αραβικών χωρών στην αγορά πετρελαίου. Η μείωση των τιμών κατά το ήμισυ από τα μέσα του 2014 έχει ήδη αναγκάσει αρκετές εταιρείες στον πετρελαϊκό κλάδο να ανακαλέσουν ή να μεταθέσουν επενδυτικά σχέδια καθώς δέχονται πιέσεις στην κερδοφορία τους. Μέσα σε αυτό το διάστημα, η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου ήταν αρκετά απότομη, με τις εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ να φοβούνται μήπως η παραγωγή καταστεί ασύμφορη εάν υπάρξει μεγαλύτερη πτώση.

Στη μηνιαία έκθεσή του, ο ΟΠΕΚ δεν άλλαξε τις προβλέψεις για την παραγωγή εκτός κρατών-μελών του οργανισμού για το 2015, εκτιμώντας ότι η όποια μείωση δεν θα συμβεί νωρίτερα από τα τέλη του 2015. Παρά την πτώση των τιμών, ο ΟΠΕΚ δεν έχει αποφασίσει μείωση της ημερήσιας παραγωγής των κρατών-μελών του, όπως συνήθιζε στο παρελθόν, διότι προτεραιότητά του σήμερα είναι να διατηρήσει το μερίδιό του στις διεθνείς αγορές.

Στη μηνιαία έκθεση δεν διαβλέπει μεγαλύτερη αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο το 2015, αφήνοντας αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του για το τρέχον έτος. Με βάση στοιχεία του Φεβρουαρίου, η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου στα κράτη-μέλη του διαμορφώνεται στα 30,02 εκατ. βαρέλια, οδηγώντας σε πλεόνασμα 830.000 βαρελιών. Παρ’ όλα αυτά, η Σαουδική Αραβία, το ισχυρότερο κράτος-μέλος του ΟΠΕΚ και υποστηρίκτρια της πολιτικής για τη θωράκιση του μεριδίου των κρατών-μελών στις διεθνείς αγορές αντί της τόνωσης των τιμών, δήλωσε ισχνή υποχώρηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 40.000 βαρέλια, στα 9,64 εκατ. βαρέλια τον Φεβρουάριο. Από τα μέσα του 2014, οι τιμές του αργού πετρελαίου και του Μπρεντ έχουν υποχωρήσει κατά 50% και άνω, παροτρύνοντας αρκετούς οικονομολόγους να εκτιμήσουν πως η φθηνή ενέργεια θα στηρίξει την παγκόσμια ανάπτυξη. Ωστόσο, η ζήτηση για πετρέλαιο και καύσιμα δεν ανταποκρίνεται ακόμη στις προσδοκίες των οικονομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT