Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό τον Μάιο

Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό τον Μάιο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επανέναρξη των συνομιλιών τη δεύτερη εβδομάδα Μαΐου, αλλά και τη συνέχιση της συζήτησης από εκεί που σταμάτησε τον περασμένο Σεπτέμβριο εξασφάλισε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο κυπριακό, κατά τη διάρκεια των επαφών του στις δύο πλευρές της Λευκωσίας, κλείδωσε την επιστροφή των δύο μερών στις διαπραγματεύσεις, διασφαλίζοντας από μεν την Τουρκία μέσω των Τουρκοκυπρίων την απόσυρση του «Μπαρμπαρός» από τα κυπριακά ύδατα και μη ανανέωση της τουρκικής Navtex που λήγει στις 6 Απριλίου και από δε την ελληνοκυπριακή πλευρά την αναστολή των ερευνητικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ με αφετηρία το τρίμηνο «τεχνικό διάλειμμα» της ΕΝΙ μετά την ολοκλήρωση της γεώτρησης και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στο κοίτασμα «Αμαθούσα» στο τεμάχιο 9 στο τέλος Μαρτίου.

Ένα πλαίσιο που άτυπα, τουλάχιστον, παραπέμπει στην φόρμουλα freeze to freeze, όπως την εισηγήθηκε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε από τον περασμένο Νοέμβριο και προνοεί την μη ανανέωση της τουρκικής Navtex και απόσυρση του «Μπαρμπαρός» με την ταυτόχρονη αναστολή των ερευνητικών γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της. Παράλληλα,  ο αξιωματούχος των ΗΕ, στον νέο γύρο επαφών που είχε στη Λευκωσία οριστικοποίησε τη συμφωνία των δύο πλευρών οι συνομιλίες να συνεχίσουν από το σημείο όπου σταμάτησαν, δηλαδή, με τη συζήτηση της ατζέντας των θεμάτων όπως αυτή είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η επιστροφή στις συνομιλίες, όπως πληροφορείται η «Κ», θα σηματοδοτηθεί με απευθείας συνάντηση των ηγετών των δύο πλευρών που θα συνοδεύεται με έκδοση κοινού ανακοινωθέντος στο οποίο θα επιβεβαιώνονται οι καλές προθέσεις των δύο μερών για την εμπλοκή τους σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, υιοθετώντας μια νέα ταχύτερη διαδικασία με στόχο την επιτάχυνσή τους για οριστική επίλυση του κυπριακού το συντομότερο δυνατό.

Η ανακοίνωση πάντως για την επανέναρξη των συνομιλιών αναμένεται τις πρώτες εβδομάδες Απριλίου, όπως δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Άιντε. Μια αναβολή που, σύμφωνα με τον κ. Άιντε, οφείλεται στην μη κατάληξη ακόμη των δύο πλευρών ως προς τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την επιτάχυνση των συνομιλιών μετά την επανέναρξή τους. Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Έρογλου και εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως σύντομα τα δύο μέρη θα καταλήξουν σε συμφωνία και σε αυτό το ζήτημα, ο κ. Άιντε είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως έχει την αίσθηση ότι θα εξέλθουμε της κρίσης των υδρογονανθράκων και σύντομα θα ανακοινώσει την επανέναρξη των συνομιλιών.

Νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Άιντε, αφού επεσήμανε πως δεν θα υπάρξουν πολλές άλλες ευκαιρίες για την εξεύρεση λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, υπέδειξε πως οι εξελίξεις στην αγορά φυσικού αερίου  όπου οι τιμές είναι χαμηλές σε συνάρτηση και με το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα ευρήματα στην κυπριακή ΑΟΖ δεν ήταν ιδιαίτερα υποσχόμενα, του δημιουργούν την αίσθηση ότι «αυτά μας δίνουν κάποιο χρόνο για να επανέλθουμε στις συνομιλίες».

Η ελληνοκυπριακή πλευρά πάντως, διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, με δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον αξιωματούχο των ΗΕ διαμήνυσε εκ νέου τη θέση της Λευκωσίας πως αναμένει από την Τουρκία να αποδείξει ότι επιθυμεί πραγματικά να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, σεβόμενη εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και συμβάλλοντας στη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που υπήρχαν πριν την απόφασή μας για άρση της συμμετοχής μας στις διαπραγματεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT