Πλανήτες ικανοί να φιλοξενήσουν ζωή

Πλανήτες ικανοί να φιλοξενήσουν ζωή

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Δισεκατομμύρια πλανήτες, σε τροχιά γύρω από άστρα, που βρίσκονται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη», ικανή να φιλοξενήσει ζωή, διαθέτει ο γαλαξίας μας, σύμφωνα με νέα έρευνα, την οποία παρουσίασαν χθες επιστήμονες στο Ινστιτούτο Μιλς Μπορ της Καπεγχάγης.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, το οποίο εκτόξευσε η NASA το 2009 για να ερευνήσει «εξωπλανήτες», εκτός του ηλιακού μας συστήματος, έχει ήδη εντοπίσει χιλιάδες τέτοιους, σε συστήματα παραπλήσια του δικού μας, με πλανήτες σε τροχιά γύρω από άστρο.

Αξιοποιώντας τα δεδομένα του Κέπλερ, οι επιστήμονες του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου και του Ινστιτούτου Νιλς Μπορ αποπειράθηκαν να υπολογίσουν πόσα άστρα του γαλαξία μας μπορεί να διαθέτουν πλανήτες στις κατοικήσιμες ζώνες τους, ικανά να συντηρήσουν νερό σε υγρή μορφή.

«Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι δισεκατομμύρια άστρα του γαλαξία διαθέτουν έναν με τρεις πλανήτες στην κατοικήσιμη ζώνη τους» αναφέρει η ανακοίνωση του Iνστιτούτου.

Για να καταλήξει στο παραπάνω συμπέρασμα, η επιστημονική ομάδα αξιοποίησε νέα εκδοχή του νόμου Τίτιους-Μπόουντ, με τον οποίο αστρονόμοι του 18ου αιώνα υπολόγισαν με σχετική ακρίβεια τη θέση του πλανήτη Ουρανού, προτού καν αυτός ανακαλυφθεί. Σύμφωνα με τον νόμο αυτό, αν γνωρίζεις την ταχύτητα τροχιάς ορισμένων πλανητών, μπορείς να υπολογίσεις την τροχιά άλλων, να εντοπίσεις τη θέση τους και να ανακαλύψεις ακόμη και «κρυφούς» πλανήτες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή