Mατιές στον κόσμο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ

Η «Μελωδία» της νοσταλγίας

Τα πενήντα χρόνια μιας ταινίας, όπως η «Μελωδία της ευτυχίας», περιβεβλημένη με τόση αγάπη από τόσες γενιές, είναι αφορμή για μια ηρωική επιστροφή. Μιούζικαλ του 1965, που έγινε θρύλος, που κέντησε παιδικές αναμνήσεις και έθρεψε όνειρα αναπαράγοντας διαρκώς μία εξιδανικευμένη αύρα του Τυρόλου, περνάει σε δεύτερη ζωή ξαναβγαίνοντας σε αποκατεστημένη, ψηφιακή μορφή στους κινηματογράφους τον Απρίλιο του 2015. Η Τζούλι Αντριους και ο Κρίστοφερ Πλάμερ είναι το αξέχαστο ζευγάρι αλλά και τα «παιδιά» που πλέον είναι «μεγάλοι», συνθέτουν μία «οικογενειακή φωτογραφία» που έχει περάσει όχι μόνο στην ιστορία του κινηματογράφου αλλά και στις προσωπικές αναμνήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο. Η δεκαετία του ’60 μάς κληροδότησε σπουδαία μιούζικαλ. «Η μελωδία της ευτυχίας» είναι από τα κορυφαία μαζί με τη «Μαίρη Πόπινς» και το «Ωραία μου κυρία». Καιρός για νέες συγκινήσεις.

ΜΑΔΡΙΤΗ

Στο Πράδο για Πικάσο

www.museodelprado.es/en

O καθήμενος Αρλεκίνος, που δεσπόζει στη φωτογραφία, είναι ένα από τα δέκα έργα του Πικάσο που προέρχονται από το Μουσείο Τέχνης της Βασιλείας (Kunstmuseum Basel) και παρουσιάζονται ώς τις 14/9 στο Πράδο. Ο Αρλεκίνος, έργο του 1923, είναι ένα ατμοσφαιρικό έργο ιδιαίτερου ψυχολογικού βάθους.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

Αrt Basel στην Ασία

www.artbasel.com

Η διάχυση της σύγχρονης τέχνης ανά την υφήλιο σηματοδοτεί τα δίκτυα που ορίζουν πλέον νέες ιεραρχήσεις. Αυτό το έργο του 39χρονου Kim Myeongbeom παρουσιάζεται στο Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο της διεθνούς φουάρ Art Basel, που έχει εκθεσιακούς πόλους στη Βασιλεία, στο Μiami Beach και στο Χονγκ Κονγκ, ορίζοντας έτσι ένα τρίγωνο.

ΛΕΙΨΙΑ

Πατρίδα του βιβλίου

www.leipziger-buchmesse.com

Mία ακόμη διοργάνωση της Εκθεσης Βιβλίου στη Λειψία άφησε πίσω χιλιάδες επισκέπτες. Δεν έλειψαν και οι χαρακτηριστικές εικόνες όπως τα νεραϊδοκόριτσα που παραπέμπουν στη «Χώρα του Ποτέ». Η Λειψία, με τη βαθύτατη παράδοση στις τέχνες και τις επιστήμες, είναι εδώ και χρόνια από τις δυναμικές και ευχάριστες πόλεις της Γερμανίας.

ΝΑΝΤΗ

Μνημεία και Τέχνη

www.levoyageanantes.fr

Τέσσερις μήνες πριν αρχίσει το φεστιβάλ τέχνης της Νάντης (Le Voyage a Nantes, 3/7 – 30/8), το κοινό μπορεί να πάρει μία ιδέα και να μπει στο κλίμα της εφήμερης τέχνης. Η παρέμβαση του Ιάπωνα καλλιτέχνη Tatzu Nishi στον ανδριάντα του στρατηγού Émile Mellinet δημιουργεί ένα θέαμα ευτράπελο, ευφρόσυνο και ανατρεπτικό. Ο Μελινέ υπήρξε ηρωικό τέκνο της Νάντης, πρωταγωνιστής σε όλες τις συγκρούσεις στο δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα. Ο ανδριάντας του συμμετέχει ευλόγως στην ταυτότητα της γενέτειράς του.

ΠΑΡΙΣΙ

Στην αύρα των Τιδόρ

en.museeduluxembourg.fr

Στο Μουσείο του Λουξεμβούργου, στο Παρίσι, ένα ολόκληρο σύμπαν έχει στηθεί για τη δυναστεία των Τιδόρ (1485 – 1603). Η έκθεση, που θα διαρκέσει ώς τις 19 Ιουλίου, επικεντρώνεται στη ρήξη με τον «παλαιό κόσμο» που συνέβη επί Τιδόρ, στη διάρρηξη των σχέσεων με την Καθολική Εκκλησία, στο άνοιγμα στη Μεταρρύθμιση και στην πρόσκληση πολλών καλλιτεχνών από την ηπειρωτική Ευρώπη στη βρετανική αυλή. Μία παράλληλη αφήγηση ιδιωτικού και δημόσιου βίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT