Βρυξέλλες: Τις αντιφάσεις πολιτικής – τεχνοκρατών επεσήμανε ο Τσίπρας

Βρυξέλλες: Τις αντιφάσεις πολιτικής – τεχνοκρατών επεσήμανε ο Τσίπρας

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίφαση που υπάρχει ανάμεσα στην παραδοχή ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και το γεγονός ότι εξαιτίας της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου η χώρα κατηγορείται για μονομερή ενέργεια, επεσήμανε σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής. Απέδωσε μάλιστα σε αυτή την αντίθεση την απουσία προόδου στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

«Υπάρχει αντίθεση ανάμεσα σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο αναζητείται λύση και σε εκπροσώπους θεσμών που σηκώνουν κόκκινες κάρτες. Αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ζήτησε τη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και εκτίμησε ότι η βραδινή συνάντηση έχει και χαρακτήρα προκαταρκτικής συζήτησης, προκειμένου να ανιχνευθούν κοινοί τόποι και διαφωνίες.

Επίσης, συμφώνησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας που νωρίτερα είχε τονίσει ότι το μεγαλύτερο θέμα σήμερα είναι η Ελλάδα, καθώς έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Είχε προηγηθεί η ομιλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να βρούμε κονδύλια. «Είναι πολύ λογικό που η Ελλάδα πέρασε μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε, φράση που επανέλαβε και σε συνέντευξή του. Μάλιστα στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συνέντευξης Τύπου της Συνόδου Κορυφής του Ευρ. Συμβουλίου δήλωσε: «Η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο προσπαθούν να διασφαλίσουν στέγαση για φτωχούς συνταξιούχους. Δεν βλέπω τι πρόβλημα υπάρχει σε αυτό. Δεν βλέπω τι πρόβλημα υπάρχει με τα σχολικά γεύματα, για παράδειγμα. Γνωρίζουμε ότι πολλοί μαθητές στην Ελλάδα προέρχονται από οικογένειες που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να παράσχουν στα παιδιά τους επαρκή σίτιση και τα σχολικά γεύματα αποτελούν το μόνο πλήρες γεύμα που λαμβάνουν σε καθημερινή βάση και δε βλέπω γιατί αυτό δε θα έπρεπε να εφαρμοστεί. Πρόκειται για απόφαση που υιοθετήθηκε χθες από το ελληνικό Κοινοβούλιο».

Πάντως, οι δηλώσεις Σουλτς κατά την άφιξή του ήταν σε διαφορετικό κλίμα, καθώς άφησε αιχμές κατά της ελληνικής κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «όταν εκλέγεται μία νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να αναιρεί τις συμφωνίες που έχει κάνει η προηγούμενη». «Ελπίζω ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει λογικούς συμβιβασμούς», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι «πολλοί θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά και θα πρέπει να θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της».

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας, επεσήμανε την ανάγκη για αποφασιστικές πολιτικές πρωτοβουλίες. «H Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται αποφασιστικές πολιτικές πρωτοβουλίες που θα σέβονται και την δημοκρατία και τις συμφωνίες, ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση και να προχωρήσουμε προς την ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να «τηρήσει αποφάσεις της 20ης Φεβρουαρίου και η Ευρώπη να θέσει τα κατάλληλα οικονομικά για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις». «Δεν με σοκάρει ότι προωθούνται μέτρα για την στήριξη των αδύναμων, αλλά θα πρέπει να ζητήσουν και από τους πλούσιους να πληρώσουν φόρους», πρόσθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Πάντως, εκνευρισμένος για την μη συμμετοχή του στην επταμερή συνάντηση που ζήτησε ο κ. Τσίπρας, εμφανίστηκε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.

«Οι Βέλγοι έχουν συνεισφέρει 6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και το θέμα απασχολεί ολόκληρη την Ευρωζώνη, όχι μόνο αυτούς που είναι προσκεκλημένοι στην συνάντηση», επισήμανε.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ τόνισε ότι η επταμερής συνάντηση που ζήτησε ο κ. Τσίπρας δεν θα είναι συνάντηση της τελευταίας ευκαιρίας, συμπληρώνοντας ότι ήταν υποχρέωση του να συμβάλει στην ικανοποίηση του αιτήματος του Ελληνα πρωθυπουργού να διοργανώσει αυτή τη συνάντηση. O κ. Τούσκ υποστήριξε ακόμη ότι η σημερινή άτυπη συνάντηση δεν θα είναι αποφασιστικής σημασίας καθώς υπάρχουν πιο επίσημα πεδία για τη λήψη αποφάσεων. Οι διαβουλεύσεις αυτές είναι απαραίτητες προκειμένου να αποφεύγονται πολιτικές αντιπαραθέσεις, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Ισπανού Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι που δήλωσε, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, ότι η σημερινή συνάντηση του κ. Τσίπρα δεν θα είναι  αποφασιστική,  καθώς καθοριστική απόφαση είναι αυτή που λαμβάνεται στο Eurogroup.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή