Ανθρωποκυνηγητό με νεοναζί στην Αριζόνα

Ανθρωποκυνηγητό με νεοναζί στην Αριζόνα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΟΙΝΙΞ. Χολιγουντιανό ανθρωποκυνηγητό εκτυλίχθηκε χθες στη Μέσα της Αριζόνας, με την αστυνομία να αναζητεί επί ώρες 41χρονο άνδρα που πυροβόλησε έξι ανθρώπους. Ο Ράιαν Ζιρού ήταν μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης Hammerskin Nation και είχε στο πρόσωπό του τατουάζ με τη λέξη skinhead – χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ενδείξεις ότι η χθεσινή σειρά εγκλημάτων είχε ρατσιστικά κίνητρα.

Ο Ζιρού πυροβόλησε έναν άνδρα και δύο γυναίκες σε μοτέλ στα προάστια του Φοίνιξ της Αριζόνας, εκ των οποίων ο άνδρας εξέπνευσε, ενώ οι γυναίκες επέζησαν. Οι αρχές δεν ανακοινώνουν τι ακριβώς συνέβη στο δωμάτιο αυτό, αν και αναφέρουν ότι ο Ζιρού «ζητούσε κάτι». Φαίνεται ότι ο δράστης γνώριζε τους τρεις τους οποίους πυροβόλησε, ενώ τα υπόλοιπα εγκλήματα έγιναν στην πολύωρη προσπάθειά του να διαφύγει.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, μετά τους πυροβολισμούς, άτομο που βρισκόταν μαζί με τον Ζιρού τού φώναξε ότι πρέπει να φύγουν αμέσως. Καθώς τα ασθενοφόρα έφθαναν στο μοτέλ, ο Ζιρού πήγε σε κοντινό εστιατόριο και πυροβόλησε έναν εργαζόμενο, πιθανώς με κίνητρο τη ληστεία. Ο αιμόφυρτος εργαζόμενος μπόρεσε να διασχίσει τον δρόμο και να φθάσει ο ίδιος στον χώρο του μοτέλ, όπου δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες. Εν συνεχεία, ο ένοπλος μπήκε στο αυτοκίνητο εκπαιδευτή που βρισκόταν στο εστιατόριο και εξαφανίστηκε.

Στην περιοχή επικράτησε συναγερμός, καθώς τα ίχνη του ενόπλου χάθηκαν. Ο Ζιρού επανεμφανίστηκε σε συγκρότημα διαμερισμάτων, σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων. Μπήκε σε διαμέρισμα πυροβολώντας έναν άνθρωπο. Ο τραυματισμός του θύματος αυτού δεν ήταν απειλητικός για τη ζωή του, ενώ αντιθέτως σοβαρή είναι η κατάσταση άλλου άνδρα που δέχθηκε πολλαπλές σφαίρες σε γειτονικό διαμέρισμα.

Καθώς η αστυνομία έκανε ελέγχους στα πορτ μπαγκάζ των αυτοκινήτων και αναζητούσε τον ένοπλο με τη βοήθεια εκπαιδευμένων σκύλων, αξιωματικοί τον εντόπισαν σε μπαλκόνι διαμερίσματος και τον ακινητοποίησαν με τη βοήθεια ηλεκτροσόκ.

Στη φωτογραφία που έδωσαν αργότερα στη δημοσιότητα, ο Ζιρού εμφανίζεται με το πρόσωπο γεμάτο μώλωπες. Το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο συλληφθείς είναι άπορος και όρισε συνήγορο. Ο Ζιρού έχει περάσει οκτώ από τα τελευταία είκοσι χρόνια στη φυλακή, καταδικασμένος για κλοπή, διάρρηξη, πρόκληση σωματικής βλάβης και παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών. Ηταν ελεύθερος από τα τέλη του 2013.

Με τατουάζ στο πρόσωπο

Ο Ζιρού ήταν γνωστός στις αρχές από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 ως μέλος της Hammerskin Nation. Οι νεοναζιστικές του ιδέες ήταν κυριολεκτικά γραμμένες στο πρόσωπό του, καθώς είχε τατουάζ με τις λέξεις skin και head στη θέση των ξυρισμένων φρυδιών του, τατουάζ με κέλτικο σταυρό στο σαγόνι και τατουάζ με τον συμβολικό στους νεοναζιστικούς κύκλους αριθμό 88 στο μάγουλο (το όγδοο γράμμα του αλφαβήτου είναι το Η και το 88 θεωρείται από τους νεοναζί συντόμευση του ΗΗ, ήτοι Heil Hitler).

Ο Μαρκ Πότοκ, εργαζόμενος στην αντιρατσιστική οργάνωση Southern Poverty Law Center, είπε ότι η Hammerskin Nation είναι «μία εξαιρετικά βίαιη ρατσιστική ομάδα», και συνδέεται με την Αρια Αδελφότητα.

«Πάντα μας προξενεί ανησυχία όταν τέτοιου είδους άνθρωποι αφήνονται ελεύθεροι από τις φυλακές, αλλά σε τελική ανάλυση έχουν εκτίσει την ποινή τους. Εχουν πληρώσει για όσα έκαναν και δεν μπορεί η αστυνομία να τους ακολουθεί για όλη τους τη ζωή. Δεν είναι πρακτικό, και σίγουρα δεν είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT