Διαμαρτυρία στη Βιρτζίνια για σύλληψη φοιτητή

Διαμαρτυρία στη Βιρτζίνια για σύλληψη φοιτητή

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΡΛΟΤΣΒΙΛ. Περίπου χίλιοι φοιτητές συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στον χώρο του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, διαμαρτυρόμενοι για τη βάρβαρη σύλληψη μαύρου συμφοιτητή τους από λευκούς αστυνομικούς. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο 20χρονος φοιτητής ιταλικής φιλολογίας, που δεν είχε ποινικό μητρώο, δεν αντιστάθηκε στις αρχές, ενώ η κατηγορία που του απαγγέλθηκε εν συνεχεία ήταν για «μη βίαιη παρακώλυση δικαιοσύνης» και «εξύβριση σε δημόσιο χώρο ή μέθη»

Οι φωτογραφίες του 20χρονου Μαρτίζ Τζόνσον, που κρατείται από αστυνομικό στο έδαφος με το πρόσωπο γεμάτο αίματα, έκαναν το γύρο του Διαδικτύου. Ο συνήγορός του είπε ότι χρειάστηκε 10 ράμματα στο κεφάλι.

Ερευνα για το περιστατικό

To γραφείο του κυβερνήτη της πολιτείας, Τέρι ΜακΟλιφ εξέδωσε χθες εντολή να διερευνηθεί «η χρήση βίας στο περιστατικό αυτό». Ο αστυνομικός της Υπηρεσίας Ελέγχου Αλκοολούχων Ποτών, Τζ. Μίλερ, έγραψε στην αναφορά του ότι ο Τζόνσον «ήταν πολύ εκνευρισμένος και εριστικός».

Ομάδα φοιτητών που αυτοαποκαλείται «Ανήσυχοι μαύροι φοιτητές» υποστήριξε ότι η σύλληψη ήταν απρόκλητη και ακραία. «Η συμπεριφορά που του επιφυλάχθηκε ήταν απρόκλητη, εφόσον δεν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις και δεν αντιστάθηκε στη σύλληψη».

Ο Μπράιαν Μπόμπερν, που βρισκόταν μαζί με τον Τζόνσον, είπε ότι ο Τζόνσον προσπάθησε να μπει στο ιρλανδικό παμπ Τρίνιτι αλλά τον σταμάτησε ένας από τους μπράβους στην είσοδο. Μετά, αστυνομικός της Υπηρεσίας Ελέγχου Αλκοολούχων Ποτών τον έπιασε από το μπράτσο και τον πήγε σε μία ομάδα αστυνομικών. Σύμφωνα με τον Μπόμπερν, ένα λεπτό αργότερα ο φοιτητής ζήτησε από τον αστυνομικό να του αφήσει το μπράτσο και προσπάθησε να τραβηχτεί μακριά. Αυτό ήταν αρκετό προκειμένου να εφορμήσει δεύτερος αστυνομικός από πίσω και να ρίξει κάτω τον Τζόνσον με κεφαλοκλείδωμα, με αποτέλεσμα ο 20χρονος να χτυπήσει στο κεφάλι.

«Δεν υπήρχε λόγος να του κάνουν κεφαλοκλείδωμα, δεν ήταν καθόλου επιθετικός» είπε ο Μπόμπουρν.

Ο συνήγορος του Τζόνσον είπε ότι ο 20χρονος «είναι συγκλονισμένος» από αυτό που του συνέβη. Η αστυνομία Ποτών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «αστυνομικά όργανα παρατήρησαν και πλησίασαν άγνωστο άνδρα, αφότου δεν του επετράπη η είσοδος σε νόμιμο κατάστημα. Το περιστατικό έγινε λίγο μετά τα μεσάνυκτα της Τρίτης σε μια περιοχή της πανεπιστημιούπολης, στην οποία υπάρχουν μπαρ και εστιατόρια. Το σώμα ανακοίνωσε ότι οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί αποσπάσθηκαν σε δουλειές γραφείου ενόσω το περιστατικό ερευνάται.

Συγκέντρωση

Η συγκέντρωση της Τετάρτης στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια ήταν πολύ πιο ογκώδεις από αυτό που υπολόγιζαν οι οργανωτές, με αποτέλεσμα τελικά να διεξαχθεί στον κήπο του πανεπιστημίου. Ηταν μια μαζική κινητοποίηση για ένα ζήτημα δικαιοσύνης, σε μία περίοδο που το ενδιαφέρον στα αμερικανικά πανεπιστήμια δείχνει να μονοπωλείται από την έναρξη του κολεγιακού πρωταθλήματος μπάσκετ.

Η Ομάδα Δράσης για την Αστυνόμευση του 21ου αιώνα, που ίδρυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα έκθεση, σύμφωνα με την οποία το 72% των λευκών στις ΗΠΑ θεωρεί ότι λευκοί και μαύροι έχουν την ίδια μεταχείριση από την αστυνομία. Αντιθέτως, 62% των μαύρων θεωρούν ότι η μεταχείριση είναι άνιση σε βάρος τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT