Εγκαταλείπει τη ρωσική αγορά η αμερικανική General Motors

Εγκαταλείπει τη ρωσική αγορά η αμερικανική General Motors

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors εγκαταλείπει τη Ρωσία μαζί με τη θυγατρική της Opel που έχει ήδη σημειώσει ζημίες 600 εκατ. δολαρίων στη χώρα μετά τη δραματική πτώση των πωλήσεων στη ρωσική αγορά. Κι ενώ η PricewaterhouseCoopers προεξοφλεί περαιτέρω μείωση των πωλήσεων στη Ρωσία κατά 35% μέσα στο έτος, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντον Σιλουάνοφ, εκτιμά πως έχουν παρέλθει τα χειρότερα για τη ρωσική οικονομία. Η παραγωγή της GM της μονάδας της στην Πετρούπολη θα διακοπεί στα μέσα του έτους, ενώ θα γίνει εκκαθάριση της Opel τον Δεκέμβριο. Η αποχώρηση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας συνεπάγεται για τη Ρωσία την απώλεια 1.000 θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της General Motors, Νταν Αμαν, «η απόφαση αποτρέπει σημαντικές επενδύσεις σε μια αγορά που μακροπρόθεσμα θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες». Μόλις πριν από τέσσερα χρόνια η GM είχε ανακοινώσει πως οι επιχειρήσεις στη Ρωσία δρομολογούν αύξηση της παραγωγικής της δυνατότητας στα 350.000 οχήματα ανά έτος. Χαρακτήριζε, άλλωστε, τη Ρωσία «αγορά στρατηγικής σημασίας». Στη διάρκεια του περασμένου έτους, όμως, η ρωσική αγορά αντιπροσώπευε μόλις το 1,9% των πωλήσεων της GM σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το 2013 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2,6%.

Βαρύ πλήγμα

Η οικονομική κρίση στη Ρωσία έχει, άλλωστε, πλήξει και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, με τη Ford να έχει μειώσει τις θέσεις εργασίας στις ρωσικές της μονάδες και την ιαπωνική Nissan Motor να έχει διακόψει την παραγωγή σε μονάδα της στην Πετρούπολη επί 16 ημέρες. Σύμφωνα, πάντως, με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, καμία άλλη ξένη επιχείρηση με μονάδα παραγωγής εντός της χώρας δεν προτίθεται να την εγκαταλείψει.

Ο λόγος της δραματικής μείωσης που σημείωσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη Ρωσία το 2014 ύστερα από αρκετά χρόνια αύξησης ήταν η συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και των κυρώσεων της Δύσης.

Η Opel ειδικότερα αναγκάστηκε να αυξήσει πολλές φορές τις τιμές των αυτοκινήτων της στη Ρωσία για να εξουδετερώσει την πτώση πάνω από 40% που έχει σημειώσει το ρούβλι έναντι του δολαρίου σε σύγκριση με τα επίπεδα ισοτιμίας του το 2013. Σύμφωνα, άλλωστε, με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, το ρωσικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,5% έως 4,0% φέτος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή