Σε νέα επένδυση 8,5 εκατ. προχώρησε η Grivalia Properties

Σε νέα επένδυση 8,5 εκατ. προχώρησε η Grivalia Properties

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη επένδυση αγοράς εμπορικού ακινήτου ολοκλήρωσε η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (πρώην Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ), καθώς προχώρησε στην απόκτηση ενός ακόμα καταστήματος της αλυσίδας Praktiker, μετά την πρόσφατη αγορά του χαρτοφυλακίου των καταστημάτων της Makro στην Ελλάδα, αντί ποσού 60 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης, χθες ολοκληρώθηκε η απόκτηση καταστήματος 12.585 τ.μ. που βρίσκεται στο Ηράκλειο της Κρήτης (περιοχή Νέας Αλικαρνασσού), αντί συνολικού τιμήματος της τάξεως των 8,5 εκατ. ευρώ. Με βάση το εγγυημένο ενοίκιο που θα εισπράττει η επενδυτική εταιρεία από την αλυσίδα Praktiker, η ετήσια απόδοση του ακινήτου διαμορφώνεται στο 9,5%. Ωστόσο, η απόδοση μπορεί να αυξηθεί περισσότερο, σε περίπτωση που οι πωλήσεις του καταστήματος ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο προσυμφωνημένο όριο.

Σημειωτέον ότι η αγορά του εν λόγω ακινήτου εγκρίθηκε εντός της εβδομάδας από τους μετόχους της τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρείας. Υπενθυμίζεται πως η ελληνική δραστηριότητα της αλυσίδας Praktiker έχει περάσει στον έλεγχο του επενδυτικού ομίλου της Fairfax, που αποτελεί επίσης και τον μεγαλομέτοχο της Grivalia Properties. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη γενική συνέλευση, στο τέλος του έτους η εταιρεία διέθετε ρευστά διαθέσιμα της τάξεως των 185 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το σύνολο του τραπεζικού της δανεισμού ήταν 64 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη της Grivalia εκτιμούν ότι η εταιρεία έχει «θωρακιστεί» απέναντι στη συνεχιζόμενη ύφεση της εγχώριας αγοράς επαγγελματικών ακινήτων, κυρίως λόγω των μακροχρόνιων συμφωνιών που έχει υπογράψει με μεγάλους ομίλους. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η αγορά επαγγελματικών ακινήτων δεν φαίνεται ότι θα ανακάμψει ούτε κατά το τρέχον έτος, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις πριν από μερικούς μήνες. Αιτία είναι το συνεχιζόμενο κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας, το οποίο συνεχίζει να ασκεί πτωτικές πιέσεις στις τιμές, δεδομένου και του ότι οι ξένοι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο, με αφορμή τη διαπραγμάτευση που διεξάγεται μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των δανειστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT