Τα φθηνά ενοίκια… οδηγούν τις εταιρείες σε μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα γραφεία

Τα φθηνά ενοίκια… οδηγούν τις εταιρείες σε μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα γραφεία

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα θετικά δείγματα γραφής εμφάνισε η αγορά γραφείων κατά το 2014, μετά πέντε διαδοχικά έτη πτώσης, ιδίως σε ό,τι αφορά την πορεία των ενοικίων στο κέντρο της πόλης και την παραδοσιακή αγορά γραφείων της Λ. Κηφισίας. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της BNP Paribas Real Estate για την ευρωπαϊκή αγορά γραφείων το 2015 (στην οποία περιλαμβάνεται και η Αθήνα), κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους παρατηρήθηκαν μετεγκαταστάσεις αρκετών εταιρειών σε μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα κτίρια γραφείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ενοικιαστές με ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη κατόρθωσαν να επωφεληθούν της γενικότερης κατάστασης στην εγχώρια αγορά, ώστε να μισθώσουν υψηλής ποιότητας χώρους γραφείων με χαμηλό κόστος ενοικίασης.

Ωστόσο, η κινητικότητα που καταγράφηκε πέρυσι έχει εξανεμιστεί τους πρώτους μήνες του 2015, εν μέσω γενικευμένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Αυτό επισήμαναν, μεταξύ άλλων, στελέχη του κλάδου στο πλαίσιο σχετικής ημερίδας που διοργάνωσε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, συνολικά, οι τιμές των γραφείων πανελλαδικά έχουν υποχωρήσει κατά 31,6% από το πρώτο εξάμηνο του 2010 έως το πρώτο εξάμηνο του 2014, χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις από περιοχή σε περιοχή. Την ίδια περίοδο, τα ενοίκια γραφείων έχουν μειωθεί κατά 26,9%, ενώ ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής η πτώση των τιμών ενοικίασης αγγίζει το 29,6%.

Οπως πάντως αναφέρουν οι αναλυτές της BNP Paribas Real Estate, διατηρείται η τάση δημιουργίας αγοράς δύο ταχυτήτων, καθώς συνεχίζει να αυξάνεται η ηλικία των κτιρίων γραφείων παλαιότερης κατασκευής, χωρίς να ανανεώνεται το απόθεμα των νεόδμητων γραφείων. Μάλιστα, τα παλαιότερα αυτά κτίρια είναι και εκείνα που έχουν πληγεί περισσότερο από την πτώση της ζήτησης στην αγορά. Σύμφωνα με την έρευνα της BNP Paribas Real Estate, η οποία εκπροσωπείται στην ελληνική αγορά από τη «Δανός», τα κτίρια Γ΄ και Δ΄ κατηγορίας είναι πλέον κενά σε ποσοστό που κυμαίνεται από 20% έως 30%, ανάλογα με την περιοχή.

Αντίστοιχα, ο δείκτης διαθεσιμότητας των κτιρίων γραφείων Β΄ κατηγορίας είναι σαφώς χαμηλότερος και διαμορφώνεται μεταξύ 5%-10%, ενώ στα κτίρια Α΄ κατηγορίας, τα οποία προσελκύουν και τη μερίδα του λέοντος της ζήτησης, ο δείκτης διαθεσιμότητας κυμαίνεται μεταξύ 3% και 6%.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η BNP Paribas Real Estate αναφέρει ότι το 2014 αποτέλεσε έτος ανάπτυξης για την αγορά γραφείων. Στις 35 πόλεις που εξέτασε η εταιρεία μισθώθηκαν συνολικά 11,7 εκατ. τ.μ. γραφείων, αύξηση της τάξεως του 10% σε ετήσια βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT