Οποιος ψάχνει, και θέλει να βρει, βρίσκει

Οποιος ψάχνει, και θέλει να βρει, βρίσκει

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης, δήλωσε χθες πως χρειάστηκε 3,5 ημέρες και τη διαμεσολάβηση του ΔΝΤ για να πάρει στα χέρια του τη δανειακή σύμβαση που δεν την είχε αφήσει στο αρχείο του υπουργείου ο κ. Γκ. Χαρδούβελης. Η δήλωση μπορεί να έγινε για λόγους εντυπωσιασμού. Αν, όμως, ο υπουργός αντιμετώπισε πραγματικό πρόβλημα, θα μπορούσε απλώς να κάνει μία αναζήτηση και να ανοίξει ένα από τα πρώτα αποτελέσματα ή να την αναζητήσει στον ιστότοπο της Βουλής. Επίσης, στο ενδεχόμενο που θα θελήσει να διαβάσει τι προβλέπουν τα Μνημόνια (για να προσδιορίσει επακριβώς το 70% που θέλει να εφαρμόσει και το 30% που απορρίπτει), μπορεί να εισέλθει στον ιστότοπο του υπουργείου Οικονομικών, στο κεφάλαιο «Πολιτικές και μεταρρυθμίσεις» και στο υποκεφάλαιο «Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής». Εκεί θα βρει τα πρωτότυπα Μνημόνια από τον Μάιο του 2010 έως σήμερα και όλες τις εκθέσεις προόδου των θεσμών.

Oι εισηγμένες εξαγωγικές εταιρείες για να περιορίσουν την πιθανότητα πιστωτικού κινδύνου λόγω αφερέγγυων πελατών τους έχουν αυξημένη διασπορά πελατολογίου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πελάτης που να καλύπτει μόνος του το 10% του τζίρου στο εξωτερικό. Μέρος των απαιτήσεων εξασφαλίζεται μέσω εταιρείας ασφάλειας πιστώσεων ή factoring. Για τη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου, οι πελάτες ομαδοποιούνται ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, τα πιστωτικά χαρακτηριστικά τους, την ωρίμανση των απαιτήσεών τους και τυχόν προβλήματα που κατά το παρελθόν έχουν επιδείξει. Οι απαιτήσεις που θεωρούνται επισφαλείς επανεκτιμώνται και σχηματίζεται η σχετική πρόβλεψη απομείωσης.

Μειώνει το μερίδιό της

Συνεχίζει τις ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Eurobank η Capital Group. Οπως ανακοινώθηκε χθες από την τράπεζα, το ποσοστό συμμετοχής της Capital περιορίστηκε στο 3% της τράπεζας ή 11,525% αν δεν υπολογιστεί η συμμετοχή του ΤΧΣ. Σημειώνεται ότι η Capital είχε συμμετάσχει στη μεγάλη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, τον περασμένο Απρίλιο, με την οποία η τράπεζα επανήλθε σε ιδιωτικά χέρια. Χθες, η μετοχή της τράπεζας σημείωσε νέες απώλειες κατά 6,59% και έκλεισε στα 0,085 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέο αρνητικό ρεκόρ. Σε αρνητικό ρεκόρ βρίσκονται όλες οι τραπεζικές μετοχές, αποτέλεσμα της αβεβαιότητας για την έκβαση της ελληνικής υπόθεσης.

Διμηνιαίες εισφορές λόγω τεχνικού κωλύματος

Από αναβολή σε αναβολή πάει η μηνιαία είσπραξη εισφορών από τον ΟΑΕΕ. Ο Μάρτιος εγκαταλείφθηκε και, πλέον, ο νέος σχεδιασμός είναι για τον Ιούλιο. Αυτό ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης. Η μετατροπή των εισφορών από διμηνιαίες σε μηνιαίες προβλέπεται από τον νόμο 4254 του 2014, όμως ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί γιατί τα μηχανογραφικά συστήματα του Ταμείου δεν είναι ακόμη σε θέση να υποστηρίξουν την αλλαγή. Ετσι, η εφαρμογή θα ξεκινήσει εφόσον η ΗΔΙΚΑ ολοκληρώσει την τροποποίηση του υφιστάμενου συστήματος.

Μάζευε κι ας είν’ και ρώγες

Την αξιοποίηση των εισπράξεων του ΤΑΙΠΕΔ ερευνά η κυβέρνηση. Οπως είπε χθες στη Βουλή ο αν. υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας, οι εισπράξεις περιέρχονταν σε δύο λογαριασμούς και ενδεχομένως το σύνολο των εισπράξεων του Ταμείου να μη διοχετευόταν στην προεξόφληση του χρέους της χώρας. «Από μια πρώτη έρευνα που έκανα, το σύνολο των χρημάτων, ενδεχομένως πλην κάποιων λίγων εκατομμυρίων –αλλά αυτό είναι σημαντικό– φαίνεται ότι πήγε στην αποπληρωμή του χρέους», παραδέχτηκε ο υπουργός. Οπως σημείωσε ο ίδιος, θα έχει μεγάλη σημασία για τη διαπραγμάτευση που πραγματοποιεί τώρα η κυβέρνηση, να βρει έστω και κάποια λίγα εκατομμύρια ευρώ που δεν αξιοποιήθηκαν στην εξόφληση του χρέους. «Παραμένει, όμως, πάλι το ερώτημα  να  δούμε  διεξοδικά  μήπως  έμεινε  και κάποιο μικρό ποσό, το οποίο δεν πήγε ή το οποίο μπορεί να αποτελέσει  ένα εργαλείο διαπραγμάτευσης», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή