«Μήνυμα» ISIS προς Κούρδους

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ, όπως και οι ομοεθνείς τους σε όλο τον κόσμο, γιόρταζαν το Νεβρόζ, δηλαδή το κουρδικό νέο έτος, που συμπίπτει με την εαρινή ισημερία, οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» έστελναν το δικό τους μήνυμα, με μια νέα πράξη μεσαιωνικής βαρβαρότητας. Ανάρτησαν στο Διαδίκτυο βίντεο που απεικονίζει τον αποκεφαλισμό τριών Κούρδων μαχητών (Πεσμεργκά) που πολεμούσαν την εξτρεμιστική οργάνωση στο Βόρειο Ιράκ.

Το εξάλεπτο βίντεο εμφανίζει τους Κούρδους μαχητές με πορτοκαλί στολή και δεμένα χέρια, να γονατίζουν, ο ένας μετά τον άλλο, κάτω από το μαχαίρι του δημίου τους και στη συνέχεια να αποκεφαλίζονται. Ενας από τους τζιχαντιστές εμφανίζεται να απειλεί τον Μασούντ Μπαρζανί, πρόεδρο της Αυτόνομης Κουρδικής Περιοχής στο Βόρειο Ιράκ, λέγοντας: «Για κάθε ρουκέτα που θα εκτοξεύετε εναντίον των μουσουλμάνων, θα σκοτώνουμε έναν από τους άνδρες σας που κρατάμε αιχμαλώτους».

Την ίδια ώρα, οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» εξακολουθούν να αμύνονται σθεναρά απέναντι στον ιρακινό στρατό και τις σιιτικές πολιτοφυλακές που τους πολιορκούν στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, Τικρίτ. Οι τζιχαντιστές έχουν καθηλώσει εδώ και μία εβδομάδα τις κυβερνητικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στο Τικρίτ, δημιουργώντας αμφιβολίες για τη δυνατότητά τους να ανακαταλάβουν την πολύ μεγαλύτερη πόλη της Μοσούλης, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο που ελέγχει το «Ισλαμικό Κράτος» στο Ιράκ.

Σε μια από τις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις του, ο μεγάλος αγιατολάχ Αλί Σιστανί, πνευματικός ηγέτης της σιιτικής πλειοψηφίας του Ιράκ, κάλεσε την κυβέρνηση και τις πολιτοφυλακές που την ενισχύουν να επιδείξουν «μεγαλύτερο επαγγελματισμό» στον αγώνα για την απελευθέρωση των περιοχών που ελέγχουν οι τζιχαντιστές.

Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της ενεργότερης συμμετοχής των σουνιτών στην προσπάθεια ανακατάληψης εδαφών στις κατά κύριο λόγο σουνιτικές επαρχίες Ανμπάρ και Σαλαχουντίν.

Εντονη ανησυχία

Την ανησυχία τους για την επέκταση των φονικών τρομοκρατικών δραστηριοτήτων των ισλαμιστών από τη Μέση Ανατολή στη Βόρεια Αφρική εξέφρασαν χθες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών. Αναφερόμενη στην πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση στο Εθνικό Μουσείο της Τύνιδας, η εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ενωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι «πρόκειται για επίθεση στην ίδια την Ευρώπη, και η Ευρώπη οφείλει να απαντήσει». Παράλληλα, η Ιταλίδα αξιωματούχος εξέφρασε την ανησυχία της για τη χαοτική κατάσταση στη Λιβύη και το ενδεχόμενο ενίσχυσης της παράνομης μετανάστευσης προς την απέναντι πλευρά της Μεσογείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή