Το δύσκολο παζλ των μεταρρυθμίσεων

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πακέτο μέτρων και διαρθρωτικών παρεμβάσεων θα πρέπει να αποστείλει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση στους δανειστές της χώρας, ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις που είχαν «παγώσει» από την Τρίτη και να ελπίζει η Αθήνα στην εκταμίευση έστω και μέρους των δόσεων που εκκρεμούν για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου.

Πλέον η κυβέρνηση καλείται να διαμορφώσει μια λίστα που θα εξειδικεύει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να προχωρήσουν. Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα που θα διασφαλίζουν την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ αναφέρθηκε στην έκθεση της τρόικας της 10ης Δεκεμβρίου που αξιολογούσε τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Πάντως, βάση της συζήτησης των επόμενων ημερών θεωρείται η επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, στις 24 Φεβρουαρίου, η οποία όμως θα πρέπει να εξειδικευθεί. Χθες, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι περιμένει τη λίστα των δανειστών για το τι πρέπει να γίνει. Μια λίστα, που οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας επεξεργάζονταν χθες για να την αποστείλουν άμεσα και η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες- θα ζητεί διευκρινίσεις για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην επιστολή Βαρουφάκη.

Στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας της ελληνικής κυβέρνησης, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη με τον κ. Βαρουφάκη και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Σταθάκη. Τα ζητήματα που θα κληθεί να εξειδικεύσει η κυβέρνηση το αργότερο μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι:

1. Δημοσιονομικά. Θα πρέπει να προσδιοριστεί το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού φέτος και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να καλυφθεί. Στις παρεμβάσεις που εξετάζονται είναι οι αλλαγές στον ΦΠΑ (όπως η αύξησή του σε «πλούσια» νησιά κ.λπ.), η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με περιορισμένες αλλαγές, η αύξηση της φορολογίας στους «πλούσιους» κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για μέτρα που θεωρούνται «σκληρά».

2. Διαρθρωτικά. Η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) είναι ένα ζήτημα στο οποίο επιμένουν οι δανειστές και επιθυμεί και η κυβέρνηση. Παράλληλα, όμως, υπάρχουν αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, στον δημόσιο τομέα εν γένει και στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Επίσης, οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών είναι ψηλά στην ατζέντα.

3. Αποκρατικοποιήσεις. Η κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων και του ΟΛΠ, ενώ υπό εξέταση είναι και η περίπτωση του ΑΔΜΗΕ. Επιπλέον, θέμα προς διευκρίνιση παραμένει ο τρόπος λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ.

4. Ασφαλιστικό. Το σχέδιο ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και το θέμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που θέλει να καταργήσει η κυβέρνηση είναι θέματα στα οποία οι δανειστές θέλουν διευκρινίσεις.

5. Εργασιακά. Η αναμόρφωση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ΙLO), όπως η επαναλειτουργία του ΟΜΕΔ και το «ξεπάγωμα» των τριετιών, καθώς και η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ -σε συνεργασία με το ILO-, είναι τα βασικότερα ζητήματα για τα οποία οι δανειστές θα θελήσουν εξειδίκευση των κυβερνητικών προθέσεων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT