Ενίσχυση αμυντικών δυνατοτήτων κατά κυβερνοεπιθέσεων

Ενίσχυση αμυντικών δυνατοτήτων κατά κυβερνοεπιθέσεων

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aναποτελεσματικές φαίνεται να είναι οι μέχρι σήμερα προσπάθειες αποτροπής κυβερνοεπιθέσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post. Πιθανώς να έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να ενισχυθεί η αμυντική δυνατότητα του στρατού έναντι τέτοιων ηλεκτρονικών συμβάντων. Αυτό, τουλάχιστον, τόνισε μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας ο επικεφαλής της διοίκησης κυβερνοπολέμου, ναύαρχος Μάικλ Ρότζερς, ο οποίος είναι και διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA). «Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε είναι πως ενισχύουμε τις επιθετικές μας δυνατότητες έτσι ώστε να δρουν αποτρεπτικά», κατέληξε ο Ρότζερς, επισημαίνοντας ότι η διοίκηση κυβερνοπολέμου, η οποία ιδρύθηκε το 2010, εστίασε το ενδιαφέρον της στην άμυνα. Ωστόσο «στο τέλος μία αμιγώς αμυντική αντιδραστική στρατηγική θα έρθει και πολύ αργά και θα απαιτεί τη δαπάνη πολλών πόρων».

Οπως και ο Κιθ Αλεξάντερ

Στην ίδια γραμμή, αξίζει να σημειωθεί, είχε κινηθεί και ο προκάτοχος του Ρότζερς, στρατηγός εν αποστρατεία, Κιθ Αλεξάντερ, ο οποίος επί πολύ καιρό προπαγάνδιζε την ενίσχυση της επιθετικής ικανότητας της υπηρεσίας. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος, το υπουργείο Εξωτερικών και κύκλοι του Πενταγώνου ανησυχούσαν ότι η χρήση ηλεκτρονικών όπλων θα μπορούσε να προκαλέσει αθέλητα συνέπειες που θα έβλαπταν τις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ανάπτυξή τους. Ο Ρότζερς, πάντως, τόνισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν έχει εγκρίνει την ανάπτυξη επιθετικών μέσων.

Ο ναύαρχος Ρότζερς επισήμανε ότι η απειλή μείζονος κυβερνοεπίθεσης διαρκώς ενισχύεται, τονίζοντας ότι «οι δράστες δεν στοχεύουν μόνο στο να διαταράξουν τα δίκτυά μας, αλλά και να εδραιώσουν εκεί την παρουσία τους». Επίσης υπογράμμισε ότι βλέπει «ισχυρή και άμεση σχέση μεταξύ “μεμονωμένων” χάκερ σε Ιράν, Ρωσία και Κίνα», ενώ το κράτος είναι αυτό που συντονίζει την επίθεση ή παρεμβολή.

Η διοίκηση κυβερνοπολέμου θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί για ίχνη που θα μαρτυρούν ότι οι ξένες κυβερνήσεις προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους αναλυτές, χρησιμοποιώντας «συνεταίρους» εκτός κυβέρνησης προκειμένου να μην μπορεί να αποδοθεί η ευθύνη της επίθεσης στο κράτος.

Πολλά μέλη της επιτροπής υιοθέτησαν τις αιτιάσεις του Ρότζερς όσον αφορά τις κυβερνοεπιθέσεις, ενώ ο πρόεδρός της, Τζον Μακέιν, άδραξε την ευκαιρία να κατακεραυνώσει τον χειρισμό των πρόσφατων κυβερνοεπιθέσεων από την κυβέρνηση Ομπάμα, όπως αυτή της Βόρειας Κορέας εναντίον της Sony Pictures Entertainment. Ο ναύαρχος Ρότζερς, τέλος, εξήγησε ότι κρίθηκε αναγκαίο να κατονομαστεί η Βόρεια Κορέα ως υπεύθυνη για την επίθεση, προκειμένου να αποτραπούν άλλα κράτη από την πραγματοποίηση ανάλογων ενεργειών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή