Εκρηκτικός συνδυασμός ζημιών, υψηλού δανεισμού για εισηγμένες

Εκρηκτικός συνδυασμός ζημιών, υψηλού δανεισμού για εισηγμένες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίπεδο των 31 δισ. ευρώ εκτιμάται από τραπεζικές πηγές ότι θα φθάσει τελικώς ο συνολικός δανεισμός των εισηγμένων το 2014. Αξίζει να αναφερθεί ότι την τελευταία επταετία (2008 – 2014), στο κομμάτι αυτό είχε γίνει πολύ καλή δουλειά, καθώς οι υποχρεώσεις είχαν μειωθεί κατά 13 δισ. ευρώ.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, το κλίμα αντιστρέφεται, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα ο υψηλός δανεισμός που εμφανίζει η πλειονότητα των εισηγμένων να δημιουργεί κλίμα ανησυχίας στις τράπεζες. Στην παρούσα φάση η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη, καθώς η μετακύλιση του κόστους του χρήματος προς τις επιχειρήσεις επιδεινώνει περισσότερο τη έλλειψη ρευστότητας, ενώ ενδεχόμενες αυξήσεις κεφαλαίων για την αποπληρωμή δανείων είναι υψηλού ρίσκου εάν δεν υπάρξει σταθεροποίηση του κλίματος στην αγορά μετοχών.

Οπως χαρακτηριστικά δηλώνουν στην «Κ» πρόεδροι εισηγμένων εταιρειών, «βιώνουμε ξανά το ίδιο κλίμα με αυτό του πρώτου εξαμήνου του 2012. Η αγορά έχει παγώσει λόγω των πολιτικών εξελίξεων και εάν δεν υπάρξει ανάκαμψη μέχρι τον προσεχή Ιούνιο, τότε θα χαθεί και η φετινή χρονιά».

Οι συσσωρευμένες ζημίες αποτελούν «ναρκοπέδιο» για την επιχείρηση, όταν μάλιστα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα στη στρατηγική της εκάστοτε διοίκησης για να απαλλαγεί η εταιρεία από τον εκρηκτικό συνδυασμό των ζημιών και του υψηλού δανεισμού.

Σήμερα στο χρηματιστήριο δεν ξεπερνούν τις 30 οι εισηγμένες οι οποίες πετυχαίνουν καλύτερα επιτόκια δανεισμού, σε σχέση με την πλειονότητα των 232 εισηγμένων και μπορούν να αναδιαρθρώνουν σε τακτά διαστήματα τον δανεισμό τους, ενώ ανά πάσα στιγμή είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Οπως θα διαφανεί και τους επόμενους μήνες για τις υπερδανεισμένες εισηγμένες, τα βάρη του δανεισμού δεν μπορούν να μεταφέρονται αιωνίως και μάλιστα ενώ έχουν προηγηθεί έξι υφεσιακά χρόνια. Υποχρεωτικά οι δανεισμένες επιχειρήσεις θα πρέπει να επανακάμψουν, διαφορετικά θα επιλεγούν άλλες επώδυνες λύσεις από τις πιστώτριες τράπεζες, όπως η μετοχοποίηση δανείων με αλλαγή διοίκησης, η απορρόφηση ή πώληση σε hedge funds που θα αγοράσουν τα δάνεια.

Αυτές ακριβώς τις επώδυνες λύσεις θα παρακολουθήσουμε στη διάρκεια του 2015 σε όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, αφού οι τράπεζες έχουν καταλήξει σε ποιες εισηγμένες θα υπάρξει ξεκαθάρισμα. Οι κλάδοι στους οποίους εντοπίζονται οι υπερδανεισμένες επιχειρήσεις είναι στην ακτοπλοΐα, στα διαγνωστικά κέντρα, στις ιχθυοκαλλιέργειες, στις μεταλλουργικές επιχειρήσεις, στο λιανεμπόριο.

Ουσιαστικά, η αύξηση του δανεισμού επιβαρύνει τη σχέση δανεισμού προς ίδια κεφάλαια, με αποτέλεσμα να απειλείται η επιβίωση πολλών επιχειρήσεων.

Το μείζον θέμα για τις εισηγμένες είναι ότι μειώνεται συνεχώς ο χρόνος αποπληρωμής των επιταγών προς τους προμηθευτές τους αφού για τις φερέγγυες έχει φθάσει τις 20 ημερολογιακές μέρες, ενώ για τις περισσότερες πρέπει να προπληρώσουν ολόκληρο το ποσό για να λάβουν τις πρώτες ύλες για την παραγωγή των προϊόντων τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή