Αναζητείται ύστατη λύση για την πώληση του «Αστέρα»

Αναζητείται ύστατη λύση για την πώληση του «Αστέρα»

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια τελευταία προσπάθεια, προκειμένου να αποφευχθεί το ναυάγιο της πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης, βρίσκεται σε εξέλιξη. Με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα και την πλευρά των επενδυτών να φέρεται διατεθειμένη να δώσει μια ύστατη ευκαιρία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κύκλοι τους, επιχειρείται να θεραπευτούν οι ενστάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ανάπλαση της έκτασης του Αστέρα Βουλιαγμένης και γενικότερα, της χερσονήσου του Μικρού Καβουριού.

Και αυτό διότι, όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι που έχουν γνώση των εξελίξεων, «η συναλλαγή αυτή τη στιγμή με τη μορφή που είχε είναι κλινικά νεκρή».

Το διακύβευμα για την ελληνική πλευρά είναι τα 400 εκατομμύρια που έχει δεσμευθεί να καταβάλει για το 90% της εισηγμένης η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία λειτουργεί ως αγοραστής μέσω της 100% θυγατρικής της Apollo Investment Hold Co. Στη μετοχική σύνθεση περιλαμβάνονται η AGC Equity Partners, δύο από τα κρατικά κεφάλαια του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, Αραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV, καθώς και δύο funds της AGC. Τα περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ από αυτά αφορούν την Εθνική Τράπεζα και τα υπόλοιπα το ελληνικό Δημόσιο.

Μιλώντας στην «Κ» πηγές των αγοραστών αναφέρουν πως είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν τροποποιήσεις στο σχέδιο δόμησης, αλλά δεν κρύβουν ότι «η υπομονή τους έχει εξαντληθεί». Ειδικότερα, η προσπάθεια γίνεται στο σημείο του Προεδρικού Διατάγματος που κρίθηκε από το ΣτΕ μη νόμιμο και αφορά στο σκέλος εκείνο που προβλέπει τη δημιουργία νέων πολυτελών μονοκατοικιών και την κατασκευή χτισμάτων στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου. Εν ολίγοις, εξετάζονται εναλλακτικές για τη μείωση του αριθμού των μονοκατοικιών ή και τον περιορισμό της έκτασης άλλων ανωδομών.

Η διαδικασία έχει κρατήσει περισσότερα από δύο χρόνια, ενώ η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή έγινε τον Δεκέμβριο του 2013. Αξίζει να αναφερθεί πως η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης που ελέγχει το συγκρότημα έχει σε αυτό το διάστημα υποδιπλασιαστεί από τα 300 εκατομμύρια ευρώ περίπου στα 135 εκατομμύρια αυτή την εβδομάδα, με τη μεγαλύτερη πτώση να έρχεται από τα τέλη του 2014 και μετά.

Είναι άγνωστο κατά πόσον τα χρονικά περιθώρια, με δεδομένη και την ευρύτερη πολιτικοοικονομική συγκυρία, θα αποδειχθούν επαρκή για την ολοκλήρωση του deal, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς. Να σημειωθεί πως θέμα αλλαγής τιμήματος δεν τίθεται, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνον εάν επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Ομως, τόσο πολιτικά όσο και επιχειρηματικά, κάτι τέτοιο εκτιμάται πως θα ήταν επιβλαβές για τα ελληνικά συμφέροντα, αναφέρουν τραπεζικές πηγές, αφού με τα τρέχοντα δεδομένα θα μεταφραζόταν σε μείωση του τιμήματος.

Η νέα διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, διά του προέδρου της Στέργιου Πιτσιόρλα, έχει εμμέσως ταχθεί υπέρ της επίλυσης του προβλήματος, σημειώνοντας στη σχετική ακρόαση της Βουλής προ του διορισμού του ότι η εξέλιξη με το ΣτΕ «εκθέτει τη χώρα και τις διαδικασίες» και πως «δεν πρέπει να οδηγηθούμε ξανά σε τέτοιου είδους αποτελέσματα».

Και ενώ οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος είναι σε εξέλιξη, ορισμένες καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι θα υπήρχε ενδιαφέρον και από τρίτες πλευρές εάν και εφόσον η υπόθεση οδηγούνταν σε μια νέα διαδικασία. Μεταξύ αυτών αναφέρονται τόσο η Grivalia Properties όσο και οι επενδυτές εκείνοι που είχαν υποβάλει δεσμευτικές προσφορές το 2013, αλλά δεν επικράτησαν στον διαγωνισμό. Αυτοί ήταν η Plepi Holdings Ltd (κοινοπραξία του ομίλου Olayan με την ΤΕΜΕΣ, συμφερόντων ομίλου Κωνσταντακόπουλου), η κοινοπραξία Colony Capital Acquisitions Ltd με την Dolphin Capital Investors Ltd, αλλά και η Lamda Erga Anaptyxis SA. Πάντως, οι βελτιωμένες προσφορές των επενδυτών αυτών ήταν περίπου από 20% έως και 40% χαμηλότερες από του προτιμητέου, ενώ η Lamda είχε αποκλειστεί με τη χαμηλότερη από τον πρώτο γύρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή