Πρόβλεψη για χρεοκοπία κράτους της Ευρωζώνης ζητεί η Bundesbank

Πρόβλεψη για χρεοκοπία κράτους της Ευρωζώνης ζητεί η Bundesbank

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία μηχανισμού χρεοκοπίας μιας χώρας εντός του ευρώ προτείνει η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) στο μηνιαίο δελτίο του Μαρτίου και σε ένα άρθρο 41 σελίδων. Μία τοποθέτηση που δημιουργεί προβληματισμό, δεδομένης της χρονικής στιγμής που γίνεται, καθώς παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, στην αγορά υπάρχουν έντονες ανησυχίες για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Σύμφωνα με το δελτίο της Bundesbank, η Ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού και αυτό θα το επιτύχει:

• Με τον πλήρη διαχωρισμό της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

• Με τον μη συνυπολογισμό των κρατικών ομολόγων στα ίδια κεφάλαια μιας τράπεζας.

Μάλιστα, στο δελτίο της Bundesbank επισημαίνει πως από την 1η Ιανουαρίου 2013 προβλέπεται η έκδοση όλων των ομολόγων των κρατών της Ευρωζώνης με διάρκεια άνω του έτους με Ρήτρες Συλλογικής Δράσης (τα γνωστά CACs). Πρόκειται για τις ρήτρες που περιλαμβάνονται και στα ελληνικά ομόλογα μετά την ολοκλήρωση του PSI το 2012.

«Η χρηματοοικονομική κρίση και η κρίση κρατικών χρεών… δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί», αναφέρει στο μηνιαίο δελτίο της η Bundesbank, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη-μέλη και οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν την ευθύνη για τα χρέη τους. «Υπό αυτήν την έννοια, η νομισματική ένωση θα πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίσει την ακραία περίπτωση χρεοκοπίας ενός κράτους-μέλους», κατά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας.

Πάντως, η χρονική στιγμή στην οποία ανακοινώθηκε αυτή η πρόταση από την Bundesbank προκαλεί προβληματισμό. Η δημοσίευση της πρότασης έγινε την ημέρα που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλ. Τσίπρας πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και γι’ αυτό τα σενάρια για Grexit έχουν και πάλι φουντώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT