Κλίμα συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Αφγανιστάν

Κλίμα συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Αφγανιστάν

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια νέα σελίδα στις σχέσεις της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες άνοιξε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γάνι, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, τερματίζοντας μια περίοδο έντονης δυσπιστίας με τον Λευκό Οίκο, επί του προκατόχου του, Χαμίντ Καρζάι. Ο Αφγανός ηγέτης είχε καρποφόρες συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ενώ χθες βράδυ επρόκειτο να συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα. Βασικό αίτημα του Γάνι είναι να επιδείξει ο Λευκός Οίκος «ελαστικότητα» ως προς την προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα του. Καθώς η ενεργός ανάμειξη των αμερικανικών στρατευμάτων στον αγώνα της αφγανικής κυβέρνησης εναντίον των Ταλιμπάν επισήμως τερματίστηκε, στα τέλη του 2014, οι ΗΠΑ προγραμματίζουν να αποσύρουν άλλους 10.000 στρατιώτες τους από τη χώρα, αφήνοντας στο Αφγανιστάν μόνο 5.500 άνδρες έως το τέλος του 2015.

Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες επωμίζονται πλέον το βάρος για την αναχαίτιση των εξτρεμιστών, φοβούνται πως σύντομα θα βρεθούν υπό πίεση, καθώς με την έλευση της άνοιξης και το λιώσιμο των πάγων οι Ταλιμπάν αναμένεται να προβούν σε νέες επιθέσεις. Οπως δήλωσε ο Τζον Κέρι τη Δευτέρα, μετά τη συνάντησή του με τον Αφγανό πρόεδρο, ο Ομπάμα «εξετάζει πολύ προσεκτικά το αίτημα» της αφγανικής κυβέρνησης για επιβράδυνση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων. Υπέρ της «σταθεροποίησης» του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων τάχθηκε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας.

Από την πλευρά του, ο Γάνι ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για τον φόρο αίματος που κατέβαλαν στα 13 χρόνια της στρατιωτικής παρουσίας τους στο Αφγανιστάν. Χθες, επρόκειτο να επισκεφθεί το εθνικό, στρατιωτικό κοιμητήριο του Αρλινγκτον, όπου κείνται πολλοί από τους 2.300 Αμερικανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη χώρα του, πολεμώντας τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα.

Ο Ασράφ Γάνι ανέβηκε στην εξουσία ύστερα από διαφιλονικούμενες εκλογές, χάρη στην ενεργητική μεσολάβηση του Κέρι, καρπός της οποίας υπήρξε συμφωνία για το μοίρασμα της εξουσίας ανάμεσα στον Γάνι και τον ανθυποψήφιό του στις προεδρικές εκλογές, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, ο οποίος αμφισβητούσε το αποτέλεσμα της αναμέτρησης. Ο προκάτοχος του Γάνι, Χαμίντ Καρζάι, είχε ψυχρανθεί με το Λευκό Οίκο, καυτηριάζοντας κατ’ επανάληψη την αμερικανική ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.

Στο μεταξύ, χιλιάδες Αφγανοί πραγματοποίησαν χθες αντικυβερνητική διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας, Καμπούλ, με αφορμή το λιντσάρισμα νεαρής γυναίκας από μαινόμενο πλήθος, που την κατηγορούσε –ανυπόστατα, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων– για καύση του Κορανίου. Οι φανατικοί ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου την 27χρονη Φαρχούντα και έκαψαν το κορμί της. Στη χθεσινή διαδήλωση μίλησε και ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, Αμρουλάχ Σάλεχ, ο οποίος καυτηρίασε τις Αρχές για τον βραδύ ρυθμό μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην αστυνομία.

Το λιντσάρισμα της Φαρχούντα πραγματοποιήθηκε μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Καμπούλ, κοντά στο προεδρικό μέγαρο, σε υπουργεία και ξένες πρεσβείες, μπροστά στα μάτια αστυνομικών, οι οποίοι παρακολουθούσαν αδρανείς. Μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η ανάρτηση βίντεο από το φρικτό περιστατικό στο Διαδίκτυο, οι Αρχές συνέλαβαν δεκάδες άτομα, περιλαμβανομένων και 20 αστυνομικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT