Οι τρεις λόγοι ανησυχίας των επενδυτών

Οι τρεις λόγοι ανησυχίας των επενδυτών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανησυχία για τις επιπτώσεις των κρίσεων γεωπολιτικής φύσης, για την επιστροφή της Federal Reserve στη θεωρούμενη «κανονική» νομισματική πολιτική, καθώς και για την επιβράδυνση στην ανάπτυξη της Κίνας αλλά και η αισιοδοξία για τον ευεργετικό αντίκτυπο από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ είναι οι άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφονται οι προβλέψεις των επενδυτών για την πορεία των αγορών.

Η εικόνα αναδύεται από σχετική δημοσκόπηση που διεξήγαγε ο χρηματοπιστωτικός όμιλος Barclays μεταξύ τουλάχιστον 900 διεθνών επενδυτών και εμφανίζει ενισχυμένο το ποσοστό όσων ανησυχούν ιδιαιτέρως για τις επιπτώσεις από τη στροφή της Fed σε μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. «Το περασμένο τρίμηνο το ποσοστό όσων θεωρούσαν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τη Fed ήταν μικρότερο του 10%, ενώ τώρα εγγίζει το 18%» επισημαίνει η Barclays. Διαπιστώνει, άλλωστε, πως τον αντίκτυπο από μια αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου φοβούνται περισσότερο όσοι επενδυτές τοποθετούνται σε μετοχές και στις αναδυόμενες αγορές. Σημειωτέον, πάντως, πως η εν λόγω δημοσκόπηση έχει ολοκληρωθεί πριν από τη συνάντηση που είχε προ ημερών η Fed, στην οποία φάνηκε μεν να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά το 2006 χωρίς, όμως, να δεσμευθεί για τη χρονική στιγμή μιας τέτοιας κίνησης, κάτι που ουσιαστικά καθησύχασε τις αγορές.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, οι επενδυτές δηλώνουν ανήσυχοι για το ενδεχόμενο να εγκυμονεί μεγάλους οικονομικούς κινδύνους η επιβράδυνση της ανάπτυξής της. Είναι, ωστόσο, λιγότεροι απ’ όσους ανησυχούν σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. «Περίπου το 1/4 των ερωτηθέντων δίνει πιθανότητες από 25% ώς 50% να δεχθεί πλήγμα η οικονομία της Κίνας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το προηγούμενο τρίμηνο ήταν 45%» τονίζει η Barclays, ενώ από μια περαιτέρω ανάλυση των απαντήσεων προκύπτει πως οι επενδυτές θεωρούν ότι τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις διεθνείς αγορές μετοχών εγκυμονεί η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και στις αναδυόμενες αγορές. Περισσότεροι από τους μισούς επενδυτές προβλέπουν, πάντως, ότι η πλέον προσοδοφόρα κατηγορία επενδύσεων μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα είναι οι μετοχές.

Διαφορετικές εκτιμήσεις

Οι αποκλίσεις στις εκτιμήσεις των επενδυτών για το επόμενο τρίμηνο είναι μεγάλες σε ό,τι αφορά την πορεία των αγορών μετοχών. Με την πλειονότητα και συγκεκριμένα ένα ποσοστό της τάξης του 45% να προβλέπει διακυμάνσεις από -5% ώς και + 5%, ενώ ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό γύρω στο 35% εκφράζει αισιοδοξία και προεξοφλεί άνοδο των μετοχών από 5% ώς 10%. Σε ό,τι αφορά, αντιθέτως, την πορεία του ευρώ, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων βλέπει το νόμισμα να κινείται περίπου στα υφιστάμενα επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους ή να φθάνει στο 1:1 προς το δολάριο. Περίπου το 38% των ερωτηθέντων δήλωσε πως προβλέπει εξίσωση του ευρώ με το δολάριο μέχρι τα τέλη του έτους και περίπου το 39% το βλέπει να κινείται από 1,00 ώς 1,05 δολ. Για το Brent περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες προβλέπουν πως θα κυμαίνεται από 50 ώς 60 δολ./βαρέλι μέχρι τα τέλη του έτους. Το 25% βλέπει τον «μαύρο» χρυσό σε επίπεδα από 40 ώς 50 δολάρια το βαρέλι, είναι θεαματικά μικρότερα τα ποσοστά όσων προεξοφλούν ανάκαμψη σε επίπεδα πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι που δεν υπερβαίνουν το 15%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή