Τρίτη κατά σειρά ανοδική συνεδρίαση στο Χ.Α.

Τρίτη κατά σειρά ανοδική συνεδρίαση στο Χ.Α.

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κινήθηκε σε ανοδική πορεία το Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφοντας συνολικά κέρδη 9,79%. Οι επενδυτές αποτίμησαν θετικά την προχθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, καθώς τέθηκαν οι βάσεις ώστε στο επόμενο Eurogroup -πιθανότατα στις 27 Μαρτίου- να επισφραγιστεί η συμφωνία και να ξεκινήσει η ροή πιστώσεων και ρευστότητας στην Ελλάδα που τα έχει άμεσα ανάγκη.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε με ισχυρά κέρδη την Τρίτη. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ημερήσια κέρδη 3,66% και διαμορφώθηκε στις 794,57 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 92,2 εκατ. ευρώ. Οπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, εφόσον διασφαλισθεί η χρηματοδότηση, θα αλλάξει το κλίμα στην αγορά ομολόγων.

Οι επενδυτές εύλογα θέλουν ξεκάθαρη λύση στο μείζον πρόβλημα της χρηματοδότησης της οικονομίας και μόνο τότε θα ξεκινήσουν σοβαρές κινήσεις, οδηγώντας σε πτώση των αποδόσεων και των spreads.

Ωστόσο και τη χθεσινή μέρα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα η τιμή του 10ετούς κρατικού ομολόγου κυμάνθηκε στα 56,00 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να βρίσκεται στο 10,85%. Η τιμή του 3ετούς ομολόγου που λήγει τον Ιούλιο του 2017 είχε απόδοση 19,70% και τιμή στα 71,80 λεπτά του ευρώ. Επίσης, η τιμή του 5ετούς κρατικού ομολόγου κυμάνθηκε χθες στα 69,40 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 15,40%. Οσον αφορά τα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου, επικράτησαν ήπιες πτωτικές τάσεις στις τιμές. Η ιρλανδική 10ετία λήξης 2025 εμφανίζει απόδοση 0,79%, το 10ετές πορτογαλικό ομόλογο 1,77%, η Ισπανία 1,28% και η Ιταλία 1,29%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT