Αφιέρωμα: Tips για τα Επτάνησα

Αφιέρωμα: Tips για τα Επτάνησα

5' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΕΡΚΥΡΑ

Πάσχα γεμάτο μελωδίες

Oσα χρόνια κι αν περάσουν, το Πάσχα στην Κέρκυρα παραμένει μια μοναδική εμπειρία. Το Πενταφάναρο του Λιστόν είναι το επίκεντρο. Τα βασικά που δεν πρέπει να χάσετε: τη Μεγάλη Παρασκευή τις περιφορές του Επιταφίου με τη συνοδεία των τριών φιλαρμονικών του νησιού να παίζουν πένθιμα εμβατήρια και το Μεγάλο Σάββατο στις 11 το πρωί την Πρώτη Ανάσταση στο Λιστόν, όπου πετάγονται και τα κανάτια με νερό από τα μπαλκόνια –  η πιο γνωστή εικόνα του κερκυραϊκού Πάσχα.

Φρούρια, παλιά και νέα

Πάνω από τη θάλασσα και κάτω από το επιβλητικό Παλιό Φρούριο, η ομώνυμη καφετέρια (Τ/26610-42.279) είναι ιδανική για τις πρώτες γλυκές βραδιές της άνοιξης. Αλλά και στους πρόποδες του Νέου Φρουρίου, λίγα χιλιόμετρα δυτικότερα, αξίζει να έρθετε για τροπικά κοκτέιλ και μεξικάνικες γεύσεις στο Tabernita Mexicana (Σολωμού Διονυσίου 31, Τ/26610-42.328).

Το μουσείο Casa Parlante

Η μουσειακή έκθεση ζωντανής ιστορίας, όπως το ονόμασαν οι ιδιοκτήτες, διηγείται τη ζωή μιας οικογένειας ευγενών της Κέρκυρας του 19ου αιώνα με ευρηματικό τρόπο. Πρωτολειτούργησε δε μόλις την

περσινή άνοιξη.

> Νικηφόρου Θεοτόκη 16, Κέρκυρα, Τ/26610-49.190, είσοδος 5 ευρώ.

Plane spotting στο Κανόνι

Είναι από τα πιο γνωστά μέρη της Κέρκυρας, αλλά εκτός καλοκαιριού έχει λιγότερο κόσμο. Το Κανόνι βρίσκεται στο νότιο άκρο της πόλης, απέναντι από το Ποντικονήσι. Η στενή λωρίδα γης οδηγεί στη Μονή Βλαχερνών, η οποία χτίστηκε το 1798. Το πιο διασκεδαστικό όμως είναι να σταθείτε σε αυτήν τη στενή λωρίδα γης και να περιμένετε να πλησιάσει ένα αεροπλάνο για προσγείωση στο αεροδρόμιο, που βρίσκεται ακριβώς από πίσω. Το αεροπλάνο θα περάσει σε μικρή απόσταση από πάνω σας.

Λευκιμμιώτικα tapas

Ενα πέτρινο κτίριο, λουλουδιασμένη αυλή και οι καλύτεροι μεζέδες στη νότια Κέρκυρα. Το bistro Ευ 7 τά (Seven) στη Λευκίμμη διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία μεζέδων με παραδοσιακές γεύσεις αλλά και έθνικ πινελιές. Δοκιμάστε το χοιρινό κότσι, το χοιρινό σε αραβική πίτα και τις fajitas κοτόπουλο. Συχνά φιλοξενεί και live μουσική.

> Οδός Παττακού, απέναντι από το Γυμνάσιο, Τ/6945-200.128.

Πέλεκας με θέα

Εδώ απολάμβανε τη θέα τις απογευματινές ώρες ο αυτοκράτορας της Γερμανίας Γουλιέλμος Β’, γνωστός ως Κάιζερ, και καλό είναι να ακολουθήσετε το παράδειγμά του. Από το παρατηρητήριο που έχει στηθεί θα θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα και τη φύση της Κέρκυρας. Ο «θρόνος του Κάιζερ», όπως ονομάζεται, βρίσκεται στο χωριό Πέλεκας, στη δυτική πλευρά του νησιού, 15 χλμ. από την πόλη.

Οικολογικά και ωραία

Αξίζει να διανύσετε τα 24 χλμ. από την πόλη για να φτάσετε στον Βιόπορο (Τ/22610-76.224, www.bioporos.gr), το επισκέψιμο οικολογικό αγρόκτημα που βρίσκεται κοντά στο χωριό Βρακανιώτικα, στη λίμνη Κορισσίων. Στο αγρόκτημα υπάρχουν δύο κατοικίες για ενοικίαση καθώς και οινομαγειρείο, όπου σερβίρονται παραδοσιακά πιάτα, φτιαγμένα με αγνά υλικά.

Στο αρχαιότερο χωριό

Εχει γίνει πασίγνωστο το χωριό της Παλιάς Περίθειας στη βόρεια Κέρκυρα. Χτισμένο στα 450 μέτρα στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας, λέγεται ότι είναι το αρχαιότερο χωριό του νησιού. Η μεσαιωνική βενετσιάνικη ατμόσφαιρα και η πανοραμική του θέα δεν ήταν αρκετά για να κρατήσουν τους ντόπιους, και έτσι το χωριό τις τελευταίες δεκαετίες ερήμωσε. Τα τελευταία χρόνια γίνονται κινήσεις ώστε να ζωντανέψει ξανά. Αν φτάσετε έως εδώ, δοκιμάστε παραδοσιακή κερκυραϊκή κουζίνα και καλά ντόπια κρέατα στην ταβέρνα Φόρος (Τ/6943-100.510).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

 

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Φαγητό και ποτό στη Σάμη

Σουτζούκι Καισαρείας και σπιτική τυρόπιτα για τα κρύα βράδια, θαλασσινά, τάρτα μανιταριών και κεφτεδάκια για πιο ελαφριές γεύσεις. Το Ραχάτι (Μιαούλη και Σουλίου, παραλία Σάμης, Τ/6947-507.135) διαθέτει πλήθος καλοφτιαγμένων μεζέδων και ζεστή, παρεΐστικη ατμόσφαιρα. Για να κλείσει η βραδιά, κατευθυνθείτε στο Μανίφικο (Μιαούλη 34, Τ/26740-23.111), με εναλλακτικές μουσικές (ανοιχτά από το πρωί με χαλαρή τζαζ διάθεση) ή στο Φιάσκο (Λεωφόρος Αγγλίας και Κερκύρας, Τ/26740-23.033), σε περίπτωση που έχετε όρεξη για χορό.

Ανάβαση στον Αίνο

Η ψηλότερη κορυφή του Ιονίου πελάγους είναι εύκολα προσβάσιμη. Μπορείτε να ανεβείτε με το αυτοκίνητο μέχρι τα 1.600 μέτρα περίπου, στις κεραίες, και από εκεί να περπατήσετε περίπου 20 λεπτά για να βρεθείτε στην κορυφή του Αίνου. Θα έχετε περιμετρική θέα σε όλο το νησί. Από Σάμη προς Αργοστόλι θα δείτε τις πινακίδες που οδηγούν στον Αίνο. Από διάφορα γύρω χωριά υπάρχουν σηματοδοτημένα μονοπάτια για την κορυφή. Στην Κεφαλονιά λειτουργούν αρκετές εταιρείες δραστηριοτήτων. Επικοινωνήστε με την Outdoor Kefalonia (Τ/6979-987.611, www.outdoorkefalonia.com) για πεζοπορίες, σαφάρι με τζιπ, canyoning και πολλά ακόμη, αλλά και με την Donkey Trekking Kefalonia (Τ/6980-059.630,www.donkeytrekkingkefalonia.com) για βόλτες με γαϊδουράκια!

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

ΙΘΑΚΗ

Yoga στον αιώνιο προορισμό

Μίνιμαλ διακόσμηση, ενεργειακά αντικείμενα από την Ινδία και απίστευτη θέα στη θάλασσα. Το yoga retreat Itha108 ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του για φέτος και έχει προγραμματισμένα μαθήματα με yogi από όλο τον κόσμο. Τι καλύτερο για την πρώτη ανοιξιάτικη απόδραση; Μπορείτε να κλείσετε μόνο διαμονή ή πακέτο με μαθήματα yoga και φαγητό.

> Αγιος Ιωάννης, Ιθάκη, Τ/26740-31.463, www.itha108.com. Οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την περίοδο και το συνδυασμό με μαθήματα yoga.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Για καλοφαγάδες

Εκτός από την ντοπιολαλιά, το καρναβάλι και τις παραλίες, η Ζάκυνθος φημίζεται και για το καλό φαγητό, ιδιαίτερα για τα παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά: γεμιστό κουνέλι, σοφιγαδούρα (κοκκινιστό κρέας, συνήθως πρόβειο), κόκορας με μακαρόνια, πορπέτες ζακυνθινές (κεφτεδάκια γεμιστά με λαδοτύρι και περιχυμένα με φρέσκια ντομάτα). Τα καλύτερα μέρη για να δοκιμάσετε τα ντόπια πιάτα βρίσκονται στην πόλη και συγκεκριμένα στη συνοικία Κήποι. Είναι τα οινομαγειρεία Μαλάνος (Αγίου Αθανασίου 38, Τ/26950-45.936) και Αντέτι (Αγίου Αθανασίου 48, Τ/26950-23.612

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

 

ΛΕΥΚΑΔΑ

Μικρός παράδεισος

Δαντελωτές ακτές, γραφικοί κόλποι και ονειρικές παραλίες. Το μικρό νησάκι Μεγανήσι απέναντι από το Νυδρί προσφέρεται για ημερήσια εκδρομή ή και για ολιγοήμερες διακοπές. Το Σπαρτοχώρι και το Βαθύ είναι οι κυριότεροι οικισμοί, όπου θα βρείτε και πολλές επιλογές για διαμονή και φαγητό. Για φρέσκο ψάρι, λαχταριστή γαριδομακαρονάδα αλλά και χειροποίητα ορεκτικά και μαγειρευτά κατευθυνθείτε στην ταβέρνα Σταύρος (Τ/26450-51.111) στο Βαθύ. Με το φεριμπότ από το Νυδρί για το Βαθύ θα χρειαστείτε 30 λεπτά (αναχωρήσεις στις 07.00, 13.30 και 16.00), ενώ υπάρχει και ταχύπλοο από την πόλη της Λευκάδας, το οποίο καλύπτει την απόσταση σε 25 λεπτά.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

ΚΥΘΗΡΑ

Παραδοσιακό πρωινό

Με θέα στο βενετσιάνικο κάστρο της Χώρας, το ξενοδοχείο El Sol προσφέρει δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια και σουίτες. Το καλύτερο κομμάτι, όμως, της διαμονής είναι το πρωινό, το οποίο σερβίρεται σε μπουφέ και είναι πιστοποιημένο ως ελληνικό πρωινό από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. Παξιμάδια Κυθήρων, δίπλες, ανθότυρο με μέλι, φρέσκα φρούτα και κέικ ημέρας

είναι μερικές μόνο από τις επιλογές.

> Καψάλι, Κύθηρα, Τ/27360-31.629, www.elsolhotel.gr. Ανοίγει 1η Μαΐου και η τιμή για δίκλινο με πρωινό είναι 70 ευρώ.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή