Λεκτικοί κώδικες

4' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε νέες ερμηνεύτριες μιλούν για στίχους που τις συγκινούν, για μελοποιημένα ποιήματα που έχουν συνδέσει με ιδιαίτερες στιγμές τους.

Katerine Duska

Λεκτικοί κώδικες-1

«It’s always darkest before the dawn», τραγουδούν οι Florence and the Machine στο Shake it out.

Είναι από τους στίχους που με στιγμάτισαν, με βοήθησαν σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής μου και στριφογυρίζουν διαρκώς στο μυαλό μου. Όλα είναι κύκλος στη ζωή. Πρέπει να υπομείνεις τον πόνο για να βιώσεις τη χαρά. Μια φράση που παρά τα σκοτεινά της χρώματα, αποπνέει ελπίδα.

Personal data: Η Katerine Duska, ομογενής από τον Καναδά, έγινε γνωστή πριν από δύο χρόνια ανεβάζοντας ένα τραγούδι της στο Υoutube, το One in a million. Mε soul και pop επιρροές, πέρασε από διάφορα είδη μέχρι να δει τι μπορούσε να υποστηρίξει. Δεν έχει καταλήξει, ωστόσο, τι προπορεύεται σε μια μουσική δημιουργία – αν η μουσική είναι αυτή που οδηγεί σε σκέψεις ή αν οι σκέψεις ζητούν την κατάλληλη μουσική επένδυση. Το single της Won’t leave κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Minos-Εmi.

Ρένα Μόρφη

Λεκτικοί κώδικες-2

«All Ι really want our love to do is to bring out the best in me and in you too».

 Στίχοι από το τραγούδι της αγαπημένης μου Joni Mitchell, Αll Ι want, που υμνεί τη ζωή και τον έρωτα με παιδικό ενθουσιασμό. Κατά τη γνώμη μου αυτή είναι και η σωστή οπτική για να προσεγγίζουμε τη ζωή. Πολλές φορές βυθιζόμαστε σε εικονικά δράματα και ξεχνάμε πως ο αρχικός σκοπός της αγάπης είναι η εξέλιξη της ίδιας της ζωής, όπως κι αν το μεταφράζει ο καθένας αυτό. 

Personal data: Πήρε τις αποφάσεις της μετά από μια συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά. Ξεκίνησε μαθήματα φωνητικής, συνεργάστηκε με το γνωστό τραγουδοποιό και όταν οι Imam Baildi, το 2010, αναζήτησαν γυναικεία φωνή για το συγκρότημα, άρπαξε την ευκαιρία. Την ενδιαφέρει η λαϊκή μουσική κάθε χώρας και τη συγκινεί ο τρόπος που αντιμετώπιζαν το λαϊκό τραγούδι ερμηνευτές όπως η Μοσχολιού και ο Καζαντζίδης. Ωστόσο, επιμένει πως η μουσική, είτε είναι Debussy είτε ένα κομμάτι της Γαρμπή, έχει τον ίδιο προορισμό: «Σε βοηθά να ερωτευτείς, να συγκινηθείς, να μελαγχολήσεις». Το τελευταίο album των Imam Βaildi κυκλοφορεί από τη ΜinosEmi. https://el-gr.facebook.com/imambaildi

Αλεξάνδρα Λέρτα

Λεκτικοί κώδικες-3

«And maybe tomorrow I’ll find what I αm after, I’ll throw off my sorrow, beg, steal or borrow my share of laughter».

Οι στίχοι είναι από ένα jazz standard, το Who can I turn to? των Anthony Newley και Leslie Bricusse. Ακούστηκε για πρώτη φορά στο μιούζικαλ του 1965 The roar of greasepaint. Το τραγούδι μιλάει για το αίσθημα της μοναξιάς, της περιθωριοποίησης, για την αγωνία που έχουμε όταν δεν νιώθουμε χρήσιμοι και για το φόβο της απώλειας της αγάπης. Οι συγκεκριμένοι στίχοι «εικονοποιούν» τη στιγμή που ο χαρακτήρας του τραγουδιού αποφασίζει να πετάξει από πάνω του το ρόλο του θύματος. Θυμάμαι πάντα, ακούγοντάς το, πως η αισιοδοξία και η ευτυχία είναι αποτέλεσμα θέλησης και δράσης.

Personal data: Από τις ανερχόμενες φωνές της εγχώριας jazz, η Αλεξάνδρα Λέρτα φέρει στη σκηνή τη μουσική της παιδεία αλλά και τις επιρροές της από το θέατρο, συνταιριάζοντας στις ερμηνείες της στοιχεία και από τους δύο κόσμους. Με το InDuologue, το σχήμα το οποίο έχει ιδρύσει με τον Βασίλη Στεφανόπουλο, εμφανίστηκε στο θέατρο Πόρτα, ενώ το album τους Βlue Skies κυκλοφορεί από τη Snip Records.

Μαρίζα Ρίζου

Λεκτικοί κώδικες-4

 «Κι είναι λέω ο παράδεισος για μας, αγάπη μου μικρή, να μοιραζόμαστε τούτη την κόλαση μαζί».

Οι στίχοι αυτοί από το Ημερολόγιο των Συνήθων Υπόπτων συμπυκνώνουν σε δύο γραμμές την ουσία της υπόθεσης. Όσο ιδανικές κι αν είναι οι συνθήκες κοινωνικοπολιτικά και οικονομικά, αν δεν έχεις κάποιους ανθρώπους για να μοιραστείς την κάθε στιγμή σου, δεν πρόκειται να συναντήσεις την ευτυχία. Το να μπορείς να μοιράζεσαι, εύκολα και δύσκολα, είναι το παν.

Personal data: Η επιτυχημένη διασκευή της στην Bossa Nova του Φοίβου Δεληβοριά την έφερε πιο κοντά στο όνειρό της. Αποφοίτησε από το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, εργάστηκε σε διαφημιστική εταιρία, σε εκδοτικό οίκο, έχοντας όμως πάντα στη σκέψη της τη μουσική και το τραγούδι. «Δεν ήθελα να κάνω εκπτώσεις στο βασικό μου σχέδιο, περίμενα να εξελιχθούν τα πράγματα χωρίς βιασύνη και επιπόλαια βήματα», παραδέχεται. Τον περασμένο Σεπτέμβριο κυκλοφόρησε το single Πετάω με τον Πάνο Μουζουράκη από τη Feelgood Records.

Όλγα Κουκλάκη

Λεκτικοί κώδικες-5

«Get a life».

Μια φράση που απευθύνω συχνά στον εαυτό μου όταν αισθάνομαι ότι πρέπει ν’ αλλάξω τα πράγματα, όταν υπάρχει μια δυσκολία και πρέπει να αντιδράσω. Σε μια τέτοια δύσκολη στιγμή ενσωμάτωσα και το συγκεκριμένο μότο στους στίχους ενός δικού μου τραγουδιού και το ονόμασα έτσι. Για μένα αυτός ο στίχος ήταν η κινητήριος δύναμη για να φύγω από το Παρίσι, να βρω τη δύναμη και το χώρο για να επαναπροσδιορίσω τα πράγματα. Κάποιες φορές χρειάζεται να προτρέψουμε τον εαυτό μας να ζήσει όπως ονειρεύεται και όχι να δεχόμαστε τη ζωή όπως έρχεται, απαθείς και άμοιροι.

Personal data: Η Όλγα Κουκλάκη, «ιέρεια» της ηλεκτρονικής μουσικής, όπως την αποκαλούν, προσπαθεί σε κάθε νέα της δουλειά να είναι διαφορετική. Δοκιμάζει πιο λυρικές συνθέσεις και την ίδια στιγμή «καταδύεται» ακόμα πιο βαθιά στους γνώριμους δρόμους της ηλεκτρονικής μουσικής. Το ΕP της, καρπός της συνεργασίας με τη Nomi Ruiz (aka Jessica 6), frontwoman των Hercules and Love Affair, κυκλοφορεί από τη Μinos-Emi.

PHOTO KATERINE DUSKA: ELENI AIVALI

PHOTO OΛΓΑΣ ΚΟΥΚΛΑΚΗ: YVES BOTTALICO

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή